"Türk Erasmus öğrencileri sığınma talebinde bulunuyor"

"Türk Erasmus öğrencileri sığınma talebinde bulunuyor"
Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut'la Schengen krizi hakkında yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesinde aktardı. Landrut'un verdiği bilgilere göre Türk Erasmus...

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut'la Schengen krizi hakkında yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesinde aktardı. Landrut'un verdiği bilgilere göre Türk Erasmus öğrencileri de Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunuyor.

Saymaz'ın yazısındaki ilgili kısım şöyle:

"2022 yılında Türkiye'den yapılan başvuru 778 binin üzerindeydi. Dünyada tek bir ülkeden Avrupa'ya yapılan en yüksek başvuru. Red oranı bir önceki yıla göre düşüktü. Hatta 2016'ya göre ilk kez red oranları düştü. Bu oran dünya ortalamasının altındaydı. Bir de Türkiye'den yapılan ama Türk olmayanların başvuruları var. Onlarda ret daha yüksek.

– Onlar kim?

Ruslar ve Suriyeliler olabilir. Türklerde red oranı yüzde 15. Ve Türklere dünya ortalamasının yüzde 20 üzerinde çok girişli ve uzun süreli vize verildi.

2023'le ilgili veriler yok. Elçiliklerle konuşuyoruz. Söyledikleri şu: “Önceki yıllardan farklı değil. Türklere vize konusunda kısıtlamaya dair siyasi bir karar yok.

– O halde ne var?

2022'de Türklerden sığınma başvurularında büyük büyük artış oldu. Türkler Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sıraya geldi. Vize işlemi yapan yetkililer başvuruları değerlendirirken, bu durumu göz önünde bulunduruyor.

– “Göz önünde bulunduruyor” ile neyi kastediyorsunuz?

Görüyoruz, ekonomik sıkıntılar var. İnsan vize alıp Almanya'ya giriyorsa sığınma talep potansiyeli artıyor. Vize sahibi insanların sığınma ihtimali çok arttı. Geçen sene ilk kez Erasmus öğrencilerinin süreleri bittiğinde sığınma başvurusunda bulunduklarını gördük.

– Sığınma ihtimali düşünülerek, daha mı seçici davranılıyor?

Daha seçici demeyeceğim, daha dikkatli. Başvurularda daha fazla sahte belge görüyoruz. Daha fazla eksik başvuru görüyoruz. Vizeyi ülkeye girmek için bir giriş noktası olarak kullandıklarını görüyoruz.

"Türkiye hiçbir şey yapmadı"

– Vize serbestisi neden olmuyor?

Şu an top Türklerin sahasında. Türkiye ile vize serbestisi için yol haritası yaptık. 72 kıstas vardı. 4-5'inin karşılanması gerekiyordu. Türkiye bir şey yapmadı.

– Nedir onlar?

Birisi veri koruma. İkincisi terörün tanımı. Türkiye'de terörün tanımı çok geniş. Net çizilmeli. Türk yetkililer biliyor ki standartlarda uyum sağlamak için hiçbir uygulamayı hayata geçirmiyorlar.

Bu kadar baskının olduğu ortamda vize serbestisini gerçekleştirirsek mutsuz olduğu ya da özgür hissetmediği için ayrılmak isteyen herkesin çıkmasını mı sağlamış olacağız? Birkaç yıl önce Gürcistan için vize serbestisi uygulamasını başlattık. Dev bir dalga göçmenle karşılaştık."

Yazının tamamı için tıklayın