Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay: Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay: Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir
14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan milletvekili seçilmesine karşın 14 aydır hapiste bulunan TİP'li Can Atalay,  tahliye edilip edilmeme kararının "iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğini taşıdığını'" söyledi.Avukatları...

14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan milletvekili seçilmesine karşın 14 aydır hapiste bulunan TİP'li Can Atalay,  tahliye edilip edilmeme kararının "iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğini taşıdığını'" söyledi.

Avukatları aracılığıyla T24'ten Candan Yıldız'ın sorularını yanıtlayan Atalay "Mazbatanızın verilmesine rağmen, şu ana kadar tahliye edilmemenizi neye bağlıyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"İki ihtimal var. Birincisi yargıda birileri siyasal iktidarın işaretini bekliyor ve siyasal iktidar bu konuda henüz bir karar veremedi.

İkincisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın bütün ile ilgili "tebliğname" öncesinde bir işlem yapmama eğiliminde. Bu da hukuka aykırıdır kanımca, içtihat çok açık. Üstelik Hatay'da yapılacak çok iş var ve iradesinin yok sayılarak "beklemeye alınması" dayanaksızdır. Ötesi Gezi davasını doğrudan ilgilendiren önceki Yargıtay kararı (Çarşı davası ile ilgili) ve Gezi davası ile ilgili istinafın önceki bozma kararında belirtilen "usuli nedenlerle" dahi dosyanın hiç gecikmeden bozulması zorunlu. Dosyada hiçbir sanıkla ilgili "cebir ve şiddet" iddiası daha olmayışını, delilsizliği, daha önce verilen beraat kararlarını muhalefet şerhini, AİHM kararı gibi çok sayıda "esastan bozma" nedenini bir an için unutarak bu "usuli bozma" nedenlerine işaret ediyorum."

"Üç ihtimal de birbirinden vahimdir"

Atalay ayrıca "Mazlumder'den de tahliye edilmeniz gerektiğini söyleyen bir açıklama geldi. Kamuoyunda da bu konuda bir farkındalık var. Ama diğer yandan yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Anayasa 14'e atfı var… Sizin tahliye edilip edilmemeniz yeni kabine için ne söyleyecek?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Mazlum-Der açıklamasını sizin aracılığınızla öğrendim. Hukuken ve demokrasinin yanında durdukları için teşekkür etmeyi borç bilirim.

Adalet Bakanı'nın açıklaması akla ziyandır. Üç ihtimal var: 1- Bakan Bey konu ile ilgili Anayasal durumu ve içtihatları bilmiyor. 2 -Biliyor ama doğruyu söylemiyor. 3- Yargıyı olmaz işleri oldurma yönlendirme çabası telaşı içinde.

Bu üç ihtimal de birbirinden vahimdir. Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir. Bir adım daha hukuki hiçbir dayanağı olmayan Gezi davasında insanlara zulmedilmeye de artık son verilmelidir."

Yazının tamamı için tıklayın