Twitter, Türkiye'nin erişim kısıtlaması kararına itiraz etti

Twitter, Türkiye'nin erişim kısıtlaması kararına itiraz etti
Küresel sosyal medya şirketi Twitter, Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimleri öncesinde hükümet yetkililerinin uyarıları doğrultusunda bazı hesaplara ve içeriklere erişimi kısıtlamasının ardından söz konusu kısıtlamayı talep...

Küresel sosyal medya şirketi Twitter, Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimleri öncesinde hükümet yetkililerinin uyarıları doğrultusunda bazı hesaplara ve içeriklere erişimi kısıtlamasının ardından söz konusu kısıtlamayı talep eden mahkeme kararlarına itiraz ettiğini açıkladı.

Twitter, 14 Mayıs'taki meclis ve cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün önce Türkiye'de hizmetlerini sürdürmeye devam edebilmek için platformdaki bazı hesaplara ve içeriklere erişimi kısıtlamak zorunda kaldığını açıklamıştı.

Twitter'ın paylaştığı mahkeme kararlarında, kamu düzenine ve milli güvenliğe yönelik tehlike oluşturduğu gerekçesiyle bazı içeriklere erişimin yasaklanması talep ediliyor denilmişti.

Twitter, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bu tür birkaç uyarıdan sonra, Twitter'a yönelik bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık ve bu nedenle Twitter'ı hafta sonunda yapılan seçim süresince kullanılabilir durumda tutmak için 4 hesaba ve 409 Tweete erişim engelleme işlemi uyguladık" dedi.

Twitter, içeriklerin kısıtlanması için beş mahkeme emri oluşturulduğunu ve bunlardan dördüne itiraz ettiğini açıkladı.

Twitter "İtirazlarımızdan biri reddedilirken, diğer üç mahkeme kararı halen ilgili mahkemeler tarafından incelenmektedir. Beşinci mahkeme kararına yarın itiraz edeceğiz" açıklamasını yaptı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Bilgi Üniversitesi'nin siber haklar konusunda uzman hukukçusu Yaman Akdeniz, Twitter'ın milyarder Elon Musk tarafından satın alınmadan önce de gazeteci olduğu teyitli kişilerin ve haber platformlarının hesaplarını engellemeyi reddettiğini belirtti.

Akdeniz, "Fakat şu an çok daha itaatkâr ve hükümete dostça yaklaşan, Türk yasalarına uymak için hesapları ve tweetleri engellemeye istekli bir Twitter görüyoruz. Yargı süreci olmadan bunun yapılması tehlikeli bir oyun; bu durum, Twitter'ın ifade özgürlüğünü korumasına dair olumsuz emsal oluşturuyor" dedi.

Türkiye geçen yıl, halk arasında dezenformasyon yasası olarak bilinen ve sosyal medya şirketlerinin yanıltıcı bilginin de dahil olduğu suç teşkil eden içerik paylaşan "dezenformasyon" içeriğini kaldırmasını ve yetkililerle kullanıcı bilgilerini paylaşmasını gerektiren kanun geçirmişti.

Yasa kapsamında şirketlerin Türkiye'de temsilcilik oluşturması gerekiyor. Temsilcilik, yetkililere istenen bilgiyi vermediği takdirde şirketlerin kullanabildiği bant aralığı yüzde 90'a kadar düşürülebiliyor.(REUTERS)