Üç bakandan Almanya’ya turizm çıkartması

Üç bakandan Almanya’ya turizm çıkartması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın perşembe günü Berlin’e gitmesi bekleniyor. Bakanlar Alman Devlet Bakanı Peter Altmeier ve Dışişleri Bakanı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın perşembe günü Berlin’e gitmesi bekleniyor. Bakanlar Alman Devlet Bakanı Peter Altmeier ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya gelip, seyahat uyarısının kaldırılmasını görüşecekler. Sağlık Bakanı Yardımcısı’nın da Robert Koch Enstitüsü’nde durum değerlendirmesi yapacağı belirtiliyor.


Haberi, Türk tarafı Deutsche Welle Türkçe’ye doğruladı. Alman Birinci Kanalı ARD’nin yaptırdığı tatil anketinin sonuçlarına göre, ankete katılanların yarısı evde kalacağını belirtirken, AB’nin dışındaki üçüncü ülkelere gideceklerin oranı ise sadece yüzde 2 olarak tespit edilmişti.
Der Spiegel dergisi, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamasının iki önemli sebebi olduğunu yazdı. Biri, Türkiye’nin Covid 19 tedavisinde etken maddesi “hidroksiklorokin” olan ilaçları kullanıyor olması. Almanya söz konusu ilaçların uzun vadede yan etkileri bilinmediği için kullanılmasını yasakladı. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ), benzer yönde tavsiyede bulunuyor. Ayrıca, hidroksiklorokinin ölümü hızlandırdığı, kalp ve dolaşım hastalıklarını arttırdığına dair araştırma sonuçları da yayınlandı. Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamasının ikinci nedeni ise, Der Spiegel’e göre, Alman tarafının Türkiye’nin resmi olarak açıkladığı istatistiklere güvenmiyor olması ve Türkiye’yi bu konuda şeffaf bulmaması.

ALMAN BAKAN: TÜRKİYE’YE GİDİN DİYEMEM

Almanya’nın Berlin eyaletinin Türk kökenli Sağlık Bakanı Dilek Kalayca, Türkiye’nin koronavirüs salgınında riskli ülkeler arasında yer aldığını savunarak, “Tatilimi her yıl Türkiye'de yapıyorum. Vatandaşımızın sağlığını düşünmek zorundayım. Şu dönem ‘Türkiye'de tatil yapın’ diyemiyorum” şeklinde konuştu.

Dilek Kalaycı bir sosyal medya kanalına yaptığı açıklamada “Türkiye sizce nasıl görünüyor? Bir Türk kadını olarak ne diyorsunuz” sorusunu yanıtladı,  “Başta Türkiye pandemiyi fazla ciddiye almadı. Biz burada hemen kriz yönetimine geçtik. Onlar ‘Bizde yok, yaygın değil’ gibi açıklamalar yaptılar. Türkiye ciddiye almada geç kaldı. Robert Koch Enstitüsü var. Bilimsel verileri toparlıyor. Bağımsız uzmanlarla bize yol gösterdi. Bilime dayalı kurum güven verdi. Türkiye'de de böyle bir şeyin olması iyi olur. Ortadaki rakamların görünür olması da önemli. Ne kadar test yaparsanız, virüslü kişi sayısı da o kadar çıkar. Bizim Berlin'de haftalık test kapasitemiz 60 bin. Türkiye de test sayılarını artırmalı” dedi.

Resmi verilere göre Türkiye’de 195.883 corona virüsü vakası tespit edilirken Almanya’daki vaka sayısı da 194.689.  Covid-19’a bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısı da Almanya’da Türkiye’nin neredeyse iki katı.