Uzmanlar işgali Bidebunuizle yayınında değerlendirdi

Uzmanlar işgali Bidebunuizle yayınında değerlendirdi
Rusya, batı dünyasıyla yaşadığı aylar süren gerginliğin ardından önce Donetsk ve Luhansk’ı tanıdı, ardından bölgeye barış gücü adı altında asker sokarak işgal hareketi başlattı. Askeri hareket bu bölgeyle sınırlı...

Rusya, batı dünyasıyla yaşadığı aylar süren gerginliğin ardından önce Donetsk ve Luhansk’ı tanıdı, ardından bölgeye barış gücü adı altında asker sokarak işgal hareketi başlattı. Askeri hareket bu bölgeyle sınırlı kalmadı. Çernobil’den Kiev’e kadar Ukrayna’nın her yerine hava ve kara harekatı devam ediyor. Bidebunuizle yayınına katılan uzmanlar ‘Moskova’nın nihai amacı ne?’, ‘Zelenski ne yapacak?’ gibi sorulara yanıt aradı.

BU SALDIRGAN BİR SAVAŞ
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın:
“Rusya operasyon başladığı ana kadar ciddi bir karşılık görmedi. Aldığı tüm mesajlar kimsenin silah kullanarak Rusya’ya direnmeyeceği yönündeydi. Buna ‘Ukrayna ve Zelenski’ hariç diyebiliriz, Ukrayna halkının da ne kadar Zelenski’nin yanında durup durmayacağı şüpheli. Rusya’nın öncelikli amacı Ukrayna’nın hava savunma sistemini çökertmek. Sonrası 2 şeye bağlı; Birincisi, Uluslararası tepkinin ne olacağı ki pek bir şey olacak gibi görünmüyor. Yaptırımların sertleşmesi mümkün, Rus ekonomisini çökertecek kadar yaptırımlar gelebilir ama bugünkü gelişmelere bir etkisi yok. İkincisi, Ukrayna’nın nasıl davranacağı. Ciddi bir direniş olacak mı? Eğer olursa karadan Ruslara ciddi zayiatlar verdirilmesi mümkün. Bu saldırgan bir savaş. Gerçek bir nedeni olmayan, durup dururken çıkartılmış bir savaş. Normal şartlarda cezası var ama kim Rusya’yı cezalandırmaya cesaret edebilir göreceğiz”

ZELENSKİ’NİN DİKİŞ TUTTURMASI ZOR
Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkbal Düre:
“Putin de Ukrayna’nın kısa sürede NATO’ya üye olmayacağını biliyor ama Putin, ‘Burada kritik olan kısa sürede ifadesi. Ne yapalım bu kısa sürenin dolmasını mı bekleyelim’ dedi. Rusya’nın nihai hedefi Ukrayna’nın kapitülasyon ilan etmesi. Yani ‘Askeri açıdan Rusya’ya bir şey yapmayacağız, Rusya ile görüşmelere hazırız, NATO’ya girme gündemimiz yok’ demesi gerekiyor. Rusya, bölgede Ukrayna’nın kendisine karşı bir askeri üsse dönüşmesini istemiyor. Rusya o bölgede bir domino etkisi yaratmak istiyor, Rusya diyor ki; ‘Bana yar olmayacaksa kimseye yar olmasın’. Ukrayna’da Macarların yaşadığı bölgelerde de bağımsızlık talepleri gelişsin istiyor olabilir. Rusya’da da kimse böyle bir savaşın olmasını istemiyor ama statükoyu koruyan kesim ‘Putin ne yaparsa doğru’ diye bakıyor. Rus halkında konu vatansa gerisi teferruattır anlayışı hakim. Rusya yaptırımlara 1 yıl dayanabilir. Mevsimsel olarak Rusya dezavantajlı, Avrupa’nın gaz ihtiyacı yok. Ukrayna’nın tankları bile Rusya ve Belarus’tan alınan mazotla gidiyor. Rusya Ukrayna’nın gazını kesmedi. Ukrayna’nın batısındaki yüzde 20’lik Rus yanlılarına mesaj veriyor. Geri kalan yüzde 80’e de ‘Sorunumuz sizinle değil hükümetle’ mesajı veriyor. Bu saatten sonra Zelenski’nin dikiş tutturması da zor, Zelenski istifa sesleri gelmeye başladı bile.”

DONBASS KIŞI GELDİ, EN ÇOK ÜŞÜYECEK OLAN BİZİZ
İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Erozan:
“Putin açıklamasında, ‘Ukrayna’yı silahsızlandıracağız’ dedi. Şuanda Ukrayna’nın uçak kaldıracak havaalanı yok, uçağı var mı şüphelidir, kolu kanadı nesi varsa o masaya oturtacak sonunda Ukrayna’yı. Masada pazarlık gücünü sıfıra indirmiş durumda. Ukraynalılar Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kimlik edinmekte güçlük çekti, çünkü birden fazla ulus var. Bir kimlik sorunu var hem etnik hem dini anlamda hem de dil faktörüyle. Zelenski’nin bekası meselesi var şuanda siyaseten. Zelenski beklediği desteği göremedi, topraklarını koruyamadı, ileride bunu ekonomik sonuçları da var. Kimse Ukrayna için ölmeye hazır değil. Zelenski batı tarafından gaza getirildi. Donbass kışı geldi. Bu ayazdan en çok üşüyecek olan biziz. İktidarın arabuluculuğu bir hayaldir. Bizim için önemli olan, askeri sonuçları olmasın. Piyasada ayılar dolaşıyor, pençe yemek riski var. Bu krizde de arada durmamız lazım.