Veli-Der'den Bakan Tekin'e tepki: Tarikatlar ile protokol yapılamaz

Veli-Der'den Bakan Tekin'e tepki: Tarikatlar ile protokol yapılamaz
Eğitime yönelik gerici dayatmalar artarken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Eğitimde tarikatlar ile protokol yapmaya devam edeceğiz” açıklamasına tepki yağıyor. Öğrenci Veli-der konuya ilişkin açıklama yaptı. Dernek,...

Eğitime yönelik gerici dayatmalar artarken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Eğitimde tarikatlar ile protokol yapmaya devam edeceğiz” açıklamasına tepki yağıyor. Öğrenci Veli-der konuya ilişkin açıklama yaptı. Dernek, "Yasa dışı gerici yapıları okullarımızda istemiyoruz!" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe konuşmasında DEM Parti ve CHP’nin “tarikatlarla” imzalanan protokole yönelik eleştirilerine cevap verdi. Tekin, “Sizin tarikat cemaat dediğiniz, bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Öğrenci Velileri Derneği konuya ilişkin açıklama yaptı. "Tarikatlar ve cemaatler STK değil, yasadışı yapılanmalardır" başlıklı açıklamada şunlara dikkat çekildi:

Yasa dışı gerici yapıları okullarımızda istemiyoruz!

Yıllardır sürekli dile getirdiğimiz, mücadele ettiğimiz gerçeği Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulunda itiraf niteliğinde söylemiştir. "... Bunların içerisinde, sizin "tarikat cemaat" dediğiniz, bizim "STK” dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır." Bakan Tekin tarikat ve cemaatlerle olan ilişkilerini TBMM Genel Kurulunda dile getirmekten çekinmediği gibi "STK"larla protokoller imzalamaya devam edeceğini söylemektedir. Bir tane bile "tarikat cemaat" ile yapılan proje, protokol asla kabul edilemez.

Tarikat ve cemaatler okullarda rol Model mi olacak?

"Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)" projesi ile MEB okullarına “manevi danışman” adı altında dini görevliler (imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocaları) görevlendirilerek tarikat ve cemaatlerin okullara girmelerinin önü açıldı. Cemaat örgütlenmelerinde karşımıza çıkan Abi-Abla modelleri ile "Proje uygulama mekânlarında" rol model oluşturulabilecek. Bu mekanların nereler olduğu da bilinmemektedir. MEB 'in dini içerikli proje, protokol ve uygulamalarıyla, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden laik, bilimsel, kamusal eğitim ortadan kaldırılarak, dini vakıflar-dernekler, cemaatler; okulları, kursları, yurtları vb. yerleri doğrudan iktidarın desteği ile bütün eğitim sistemini sarmıştır.

"Laik ve sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı"

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitim öğretim faaliyetleri devletin asli görevidir. Bu görevi yerine getirmekle Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir ve bu yetki devredilemez. Dini vakıf-dernek, cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamak, ilgili mevzuatın izin vermediği yetki devrinin kullanılmasıdır ki, bu suçtur.

677 Sayılı Tekke ve Zaviyeler Yasası

677 sayılı Tekke ve Zaviyeler yasasına göre tarikat ve cemaatler yasa dışıdır. Yasa dışı yapılarla işbirliği yapmak suçtur. Tarikat ve cemaatler STK değil, yasa dışı gerici yapılanmalardır. Yasa dışı gerici yapıları okullarımızda istemiyoruz! Bilimsel, demokratik, laik, parasız, kamusal eğitimi kazanma mücadelemizde, çocuklarımızı karanlığına teslim etmeyeceğiz.