Rusya'da darbe girişimi I Wagner: "Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak"

Rusya'da darbe girişimi I Wagner: "Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak"
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve Rus ordusunun Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürmesiyle başlayan...

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve Rus ordusunun Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürmesiyle başlayan darbe girişiminin etkileri sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün darbe girişimine ilişkin yaptığı ilk açıklamada , "Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı" derken Wagner grubunun Telegram hesabından ise "Putin yanlış tercihi yaptı; Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak" mesajı paylaşıldı. 

Güvenlik önlemleri artırıldı

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini açıkladı.

Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev de mevcut durum nedeniyle güvenliğin korunması amacıyla gerekli önlemlerin alındığını belirterek, "Vatandaşları kent merkezine çıkmamaya ve evde kalmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Lipetsk Bölge Valisi İgor Artamanov ise bölgede tedbirlerin arttırıldığını vurgulayarak, "Kritik altyapı tesislerine özel önem verilecek. Ayrıca bölge sakinlerine özellikle Voronej bölgesi, güneye doğru seyahat etmemeyi tavsiye ediyorum" dedi.

Voronej yönetiminden yapılan açıklamada, M4 federal otoyolunda askeri araç konvoylarının hareket ettiği, bu nedenle siviller tarafından kullanılmaması gerektiği kaydedildi.

Prigojin: Moskova otoyolunda bir helikopter düşürdük

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

Prigojin, şu ifadeleri kullandı:

"Bir kez daha herkesi uyarıyorum. Kimse bizi ortadan kaldıramaz. Hedefimiz var. Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını sivilleri vuranlardan kurtarmak lazım. Rostov'da az önce helikopterlerle sivillere ateş açıldı. Pilotlardan biri vurma emrine uymadı."

Wagner grubu, Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı

Prigojin'in idaresindeki Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargâh binası çevresinde konuşlandığı yer alıyor. Wagner savaşçıları Rus Savunma Bakanlığı'na bağlı binanın kapı ve pencerelerini gören yerlere ağır silahlar yerleştirdi. Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Rus Güney Askeri Bölge Karargâhı önünde askeri yetkililerle tokalaştığı görülen Wagner'in Kurucusu Prigojin, "Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, "Kararg3ahta bulunuyoruz. Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargâh çalışıyor" dedi.

Genelkurmay Başkanı'nın karargâhtan kaçtığını iddia eden Prigojin, şöyle devam etti:

"Sorun yok. Her şey kontrol altında. Hava Kuvvetleri'nin bize değil, Ukraynalılara saldırması için uğraşıyoruz. Wagner'in cephede orduya engel yarattığı haberlerini dinlemeyin. Cephedeki durum bizim yüzümüzden bozulmadı. Buraya geldiğimizde birçok şeyi bir kez daha doğruladık. Birçok toprak kaybedildi. Ölen Rus asker sayısı, üstlere bildirilenlerden 3-4 kat daha fazladır. Bazı günlerde 1000'e kadar asker kaybı yaşanıyor."

Kremlin'den açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Prigojin üzerinden ortaya atılan iddiaların farkında olduğunu ve konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

FSB soruşturma başlattı

Rusya'nın istihbarat kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), yaşananların ardından Prigojin hakkında soruşturma başlattı. FSB, Prigojin hakkında ‘askeri ayaklanma çağrısı yapma’ suçlamasında bulundu.

Putin'den ilk açıklama: Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Prigojin ve taraftarlarının yaptıkları silahlı isyandır. Prigojin, Wagner savaşçılarını kendi suç macerasına sürüklüyor" ifadeleri yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Wagner'in darbe girişiminin ardından ilk açıklamasında "silahlı isyan" nitelendirmesi yaptı. Putin, " Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı" ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamasının ardından Wagner grubuna ait Telegram kanalından yapılan paylaşımda, "Putin'in yanlış tercihi yaptığı" ve "Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacağı" ifadeleri yer aldı.

Prigojin'den Putin'e yanıt: Teslim olmayacağız

Sosyal medyada Moskova'dan paylaşılan görüntülerde şehirde Wagner'e ait afişlerin indirildiği görüldü.

Wagner şefi Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in halka sesleniş konuşmasının ardından, "Hiç kimse Putin'in emriyle teslim olmayı planlamıyor" açıklamasında bulundu.

Rusya'dan 'terörle mücadele rejimi' kararı

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, "Moskova şehri, Moskova ve Voronej bölgelerinde olası terör eylemlerini önlemek için terörle mücadele operasyonu rejimi getirildi" açıklamasında bulundu.

Bu bölgelerde ilk kez böyle bir uygulamaya gidiliyor.

Çeçen lider Kadirov: Wagner'e karşı Rusya'ya yardım etmeye hazırız

Çeçen lider Ramazan Kadirov, lideri Prigojin “silahlı isyan” ile suçlanan Wagner paralı asker grubuna karşı Rusya’ya yardım teklif etti.

Açıklamasında Prigojin’in hamlesini ‘sırtından bıçaklamak’ olarak nitelendiren Kadirov, Rus askerlerine çağrı yaparak ‘provokasyona gelmemelerini’ istedi. Çeçen birliklerinin ‘gerilim bölgelerine’ doğru hareket ettiğini de belirten Kadirov, ‘Rusya’nın birimlerini korumak ve devlet olma statüsünü savunmak’ üzere eylemde bulunacaklarını söyledi.

Zelenskiy'den Rusya-Wagner krizinde ilk açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ilk açıklamasında "Rusya'nın zayıflığı ortada" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberine göre Zelenskiy, "Rusya Ukrayna'da asker bulundurmaya devam ettikçe daha fazla kaos yaşanacak" dedi.

Rus siviller, Wagner savaşçılarına yiyecek ve içecek dağıttı

Rus paralı asker grubu Wagner kurucusu Prigojin, Rostov’a girdiklerini öne sürdü. Darbe girişiminin kilit noktalarından biri olan Rostov’da Rus siviller, Wagner savaşçılarına yiyecek ve içecek dağıttığı görüntüler dikkati çekti.

Rusya’da yakıt deposunda yangın: “Wagner’in kontrolünde” iddiası

Rusya’nın başkenti Moskova’ya yaklaşık 500 kilometre mesafedeki bir yakıt deposunda yangın çıktı. Şehirdeki askeri tesislerin Wagner paralı asker grubunun kontrolünde olduğu iddia edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Telegram kanalından açıklama yapan Vali Aleksander Gusev, acil durum hizmetlerinin petrol deposundaki yakıt tankında çıkan yangını söndürmeye çabaladığını bildirdi. Gusev’in açıklamasına göre, 100’ün üzerinde itfaiyeci ve 30 araç olay yerinde yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Wagner, ele geçirdiğini söylediği Rostov'da yere mayın döşeme faaliyetine girişti

Rus ordusu ise Moskova çevresinde Wagner'e karşı hendek kazmaya başladı.

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia etti.

Prigozhin "Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha" dedi ve "Rus halkı için" harekete geçtiklerini savundu.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ: Wagner bir direnişle karşılaşmadan ilerlemeye devam ediyor

Moskova'da ana yollara damperli kamyonlar yerleştirilmeye başlandı

Wagner'in Putin'e başkaldırısının ardından Rusya'nın başkenti Moskova'da ana yollara damperli kamyonlar yerleştirilmeye başlandı

Rostov Valisi Golubev’den halka “birlik” çağrısı

Wagner’in lideri Yevgeny Prigozhin’in bugün Rusya’nın Rostov bölgesinin merkezi Rostov-on-Don’dan isyan açıklaması yapmasının ardından Rostov Valisi Vasily Golubev, bölge sakinlerini şehir merkezine seyahat etmekten kaçınmaya ve evde kalmaya çağırdı.

Rusya adına Ukrayna’da savaşan paramiliter Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigozhin’in bugün Rostov bölgesinin merkezi Rostov-on-Don kentinden yaptığı isyan açıklamasından sonra Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev, bölge halkına seslendi.

Vali Golubev, sabah erken saatlerden itibaren bölgeden çıkışı sağlayan federal karayolu M-4’te yoğun trafik yaşandığını vurgulayarak halka evlerinden ayrılmama çağrısı yaptı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Narışkin: İç savaşı ateşleme girişimi başarısız oldu

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Narışkin, “Toplumu sarsma ve bir iç savaş başlatma girişimi başarısız oldu” dedi.

Çeçen birlikleri Rostov'da!

Çeçen birliklerinin “gerilim bölgelerine” doğru hareket ettiğini duyuran Kadirov, “Rusya’nın birimlerini korumak ve devlet olma statüsünü savunmak” üzere eylemde bulunacaklarını söylemişti.

Bu açıklamaların üzerine Çeçen birlikleri, zırhlı araç ve teçhizatlarıyla Rostav’a giriş yaptı.

Darbe girişimi sona erdi!

Belarus; Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayıyla Wagner lideri Prigojin ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Prigojin'in “Wagner’in Rusya topraklarında ilerlemeyi durdurması” yönündeki teklifi kabul ettiğini duyurdu.

Bunun üzerine Prigojin, konvoylarını geri çektiğini açıkladı: "Taraflardan birinin Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre saha kamplarına geri dönüyoruz."

TIKLAYINIZ: Rusya’daki darbe girişiminin ortasında sokağı süpürmeye devam eden görevli gündem oldu: “KGB iş başında”

TIKLAYINIZ: Prigojin’in isyanı darbe mi iç savaş mı? Wagner’in hedefinde kim var?

TIKLAYINIZ: “Wagner isyanı”na dünyadan tepkiler: “Rus devletine karşı en ciddi meydan okuma”

Ne olmuştu?

Wagner'in kurucusu Prigojin'in, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddialar yalanlanmıştı.