Yargıtay, tutuklu Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti

Yargıtay, tutuklu Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasından tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti.Yargıtay, Gezi Davası sanığı Can Atalay'ın "bir plan dahilinde yürütülen kalkışma hareketinin...

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasından tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebini reddetti.

Yargıtay, Gezi Davası sanığı Can Atalay'ın "bir plan dahilinde yürütülen kalkışma hareketinin başlaması ve tüm ülke sathına yayılarak derinleştirilmesi kapsamında faaliyetlerinin bulunduğunu" belirtti. Ayrıca, "kalkışma sürecinde yaptığı paylaşımlar ve eylem çağrılarının, şiddet olaylarının tırmanmasına zemin hazırlayan Taksim Dayanışma'sının etkili üyelerinden olduğunu" da vurguladı. 

"Asli fail Osman Kavala"

Kararda, "Suçların asli faili konumunda bulunan Osman Kavala'ya suçun işlenmesinden önce veya suçun işlenmesi sırasında yardımda bulunarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmeye yardım mahiyetinde kaldığı değerlendirilerek, 5237 Kanun'un 312. maddesinin 1. fıkrası ve 39. maddesi uyarınca mahkumiyetine ve hükümle birlikte tutuklanmasına gerek görülmüştür" denildi.

"Dokunulmazlıktan yararlanamaz"

Ceza Dairesi oy birliği ile aldığı kararında, "Söz konusu suçun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer alması ve soruşturulmasına seçimden önce başlanmış olması dikkate alındığında Anayasa'nın 83. maddesi 2. fıkrasının 2.cümlesi uyarınca yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine varılmıştır. Şartları oluşmadığından Can Atalay müdafinin yargılamanın durması ve sanığın tahliyesine ilişkin talebinin reddine karar verildi" dedi. 

Daire ayrıca, kararın Yargıtay 4.Ceza Dairesi'ne itiraz yolunun açık olduğunu da vurguladı. 

Sera Kadıgil: Sözde yargının “milli irade” gaspı

Kararın ardından sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan TİP İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, "Halkın seçtiği bir vekili AYM kararına kadar esir tutmaya and etmiş bir sözde yargının “milli irade” gaspını canlı canlı izliyorsunuz" yorumunda bulundu.

Kadıgil sözlerini şöyle sürdürdü:

Can Atalay’a ilişkin tahliye talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından OYBİRLİĞİ ile REDDEDİLDİ.

"İrfan Fidan'ın şerhini okusanız yeter"

Zahmet edip gerekçeyi okumanıza gerek yok. İrfan Fidan’ın AYM’nin yerleşik kararında yazdığı şerhini okuduysanız kafi. Hiç yeni kılıf uydurmaya bile gerek görmemiş adeta kopyalayıp yapıştırmışlar.

"Yakında çıkacak"

Halkın seçtiği bir vekili AYM kararına kadar esir tutmaya and etmiş bir sözde yargının “milli irade” gaspını canlı canlı izliyorsunuz.

Hendek’in, Soma’nın, Aladağ’ın, Çorlu’nun avukatından korkuyorsunuz.

Korkun! Çok değil, yakın bir zamanda çıkacak. O zaman bu katliamların mecliste gerine gerine dolanan ASLİ FAİLLERİNİN yüzüne tokat olup çarpacak!"