Yasaklar geri geldi

Yasaklar geri geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de yapılan kabine toplantısının ardından Covid-19 salgınına ilişkin yeni tedbirleri açıkladı.Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını duyuran Erdoğan, “Hafta sonları,...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de yapılan kabine toplantısının ardından Covid-19 salgınına ilişkin yeni tedbirleri açıkladı.

Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını duyuran Erdoğan, “Hafta sonları, tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde, saat 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak” diye konuştu.
“İstanbul başta olmak üzere bazı şehirlerimizdeki hasta ve ölüm oranları bize daha çok dikkatli olmamızı söylüyor” ifadelerini kullanan Erdoğan, önlemleri şöyle sıraladı:
Halen 65 yaş ve üzeri için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması çalışanlar hariç 20 yaş altına da uygulanacak. AVM’ler, marketler, restoranlar, berber ve kuaförler gibi saat 10.00 ile 20.00 arası sınırlanacak. Sinemalar yıl sonuna kadar kapatılacak. Restoran ve kafelerde sadece paket servis hizmeti verilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz olarak oynanmaya devam edilecek, halı sahaların faaliyetlerine ise ara verilecek. Şehirlerimizin ana cadde ve meydanlarındaki sigara içme yasağı sürecek. İl Hıfzıssıhha Kurulları bu sınırlamayı genişletebilecek. Ara tatilde olan okullardaki eğitim-öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.
BAKAN KOCA SOMUT TEDBİRLER DEMİŞTİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pazartesi akşam saatlerinde sona eren Bilim Kurulu toplantısının ardından, “Hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı” demişti.

Veriler hala bilinmiyor
Türkiye’de salgının başlangıcından bu yana koronavirüs verileriyle ilgili belirsiz yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı önce, 29 Temmuz’da Covid-19 tablosunda ‘vaka’ ve ‘hasta’ değişikliği yaptı. Ardından Bakan Koca, vaka ve hasta kavramlarının farklı olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Türkiye’deki salgının gerçek boyutunun bilinmediğini ortaya koydu.

‘Önlemler yetersiz,
14 gün kapanma şart’

Açıklanan önlemler uzmanlar tarafından yeterli olmadığı gerekçesiyle eleştirildi. Prof. Dr. Bengi Başer, “Kısıtlama ve önlemlerin, eğitime ara verilmesinin haricinde, bu aşamaya gelmiş salgında yeterli olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Acilen yapılması gereken ‘en az 14’ gün tam kapanma ve eş zamanlı geniş ölçekli test uygulaması olmalıydı” dedi. Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran da benzer bir açıklama yaparak, “Eğitimin online olması dışında bu tedbirler yetersiz. Ancak soruna pansuman olur. Şehirlerarası ulaşım durmalı. 10-14 gün tam kapanma gerekli” ifadelerini kullandı.