Yedikule Bostancıları Derneği: İstanbul’u tarım kenti yapıyoruz; İBB kira meblağlarını makul seviyeye çeksin

Yedikule Bostancıları Derneği: İstanbul’u tarım kenti yapıyoruz; İBB kira meblağlarını makul seviyeye çeksin
İstanbul’un kültürel mirası Yedikule bostanlarında tarım yapanlar kiralarına yapılan zamları protesto ederek “Bu zamları yapan belediye bizim pahalı sebze meyve satmamızı mı istiyor, yoksa borçların altında ezilip tarım...

İstanbul’un kültürel mirası Yedikule bostanlarında tarım yapanlar kiralarına yapılan zamları protesto ederek “Bu zamları yapan belediye bizim pahalı sebze meyve satmamızı mı istiyor, yoksa borçların altında ezilip tarım yapamaz hâle gelmemizi mi?” dedi.

Yedikule Bostancılar Derneği üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl yaptığı ecrimisil/kira ödemelerine bu yıl yüzde 1000’e yakın zamlar yaptığını belirterek bu zam oranlarının bostancılığı fiilen bitirmek anlamına geldiğini belirtti.

Basın açıklamasında şöyle denildi:

Biz İstanbul’un bostan kültürünün birer parçasıyız ve bu kültürel mirası yaşatmaya devam etmek istiyoruz.

Ama üzerimizde sürekli bir baskı var. Kaç kez ekinlerimiz üzerindeyken toprağımızdan olduk! Asırlık kuyuların inşaat atıklarıyla doldurulduğu bile oldu. Yanımıza çöp merkezi kurdular. Fahiş borçlar çıkartıldı. İstanbul’u besleyen bostancıların borç içinde öldüğü de oldu. Acımız büyük, ama direncimiz de!

Anlamıyoruz. Gıda krizi var diyorlar. Hem de öyle böyle değil diyorlar, çok ağır! Her yer yıkım bölgesi, ekecek toprak kalmamış. Ekip biçen bir avuç insan kalmış. Biz de onlardan biriyiz. Tek beklentimiz, tüm tarım yapanlar gibi engellenmemek.

İstanbul diyorlar, kendini besleyemiyor, her yer beton olmuş, ekecek yer yok. Gıda uzaktan geliyor, çok pahalı. Bakın, biz buradayız. Tırmıklarımızla buradayız. Hemen yanı başınızda/gözünüzün önünde?? İstanbul’u tarım kenti yapıyoruz.

Zaten biliyorsunuz, ama bunları sizlere hatırlatmak istedik. Çünkü yıllardır bitmeyen baskılara bir yenisi daha eklendi. Mali baskı! Hem de belediye eliyle.

Bizler ektiğimiz, sizlere meyve sebze verdiğimiz bu toprakların bekçisiyiz. Mülkiyet sahibi değiliz. Kira ödüyoruz. Tarım yaparak kira ödüyoruz. Bu kiralar makul seviyede olmalı ki biz de sizlere makul ücretlerde sebze meyve sunabilelim. Ancak ne hikmetse bu yıl kiralara yüzde bini aşan zamlar yapıldı. Yüzde 10 değil, 50 değil. Bin! Üstelik üzerlerinde ekinlerimiz varken ansızın çıkartıldığımız üst sur bölgesindeki topraklardan - 1 seneden fazladır ekmediğimiz topraktan - bile geçmişe dönük kira isteniyor. Zam, geçmişteki borçlarımıza da yansıtılıyor.

Sormadan edemiyoruz: bu zamları yapan belediye bizim pahalı sebze meyve satmamızı mı istiyor? Yoksa borçların altında ezilip tarım yapamaz hâle gelmemizi mi? Ne istiyor?

Hangisi olursa olsun, biz bu zamları ödemeyeceğiz. İstanbul’a sebze meyve yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu zamların geri çekilerek makul bir seviyede kalması için mücadele edeceğiz. Siz değerli dostların desteğiyle hukuk yoluna da başvuracağız. İtiraz edeceğiz, zamların geri çekilmesi için dava açacağız. Çünkü biz Yedikuleli bostancılarız ve mesleğimiz olan bostancılığa devam edeceğiz.

Talebimiz açıkça şudur: Ecrimisil meblağı makul seviyeye çekilsin! Yedikule’deki bostancılık kösteklenmesin.