Yeni dönemin kuralları belirlendi

Yeni dönemin kuralları belirlendi
1 Haziran’da normalleşme sürecine geçişle birlikte insanların toplu olarak bulunacağı yerlerin kuralları belirlenmeye başlandı. “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”ni güncelleyen Sağlık Bakanlığı, plajlar, kafeler,...

1 Haziran’da normalleşme sürecine geçişle birlikte insanların toplu olarak bulunacağı yerlerin kuralları belirlenmeye başlandı. “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”ni güncelleyen Sağlık Bakanlığı, plajlar, kafeler, spor salonları ve hastanelerde dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı.

15 ile uygulanan seyahat yasaklarının da kalkmasıyla birlikte salgında yeni normal döneme geçildi. İşletmeler teker teker açılmaya başlarken, salgın süresince pandemi hastanesi olarak kullanılan hastaneler de diğer hizmetleri vermeye başladı. “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”ni güncelleyen Sağlık Bakanlığı yeni dönemin kurallarını belirledi.
Buna göre plaj ve denizlerde çalışanlar 1 metre kuralına dikkat edecek, maskeler nemlendikçe ya da kirlendikçe yenisiyle değiştirilecek. İlk yardım işlemleri esnasında mutlaka FFP2/N95 maske, eldiven ve yüz koruyucu kullanılacak. Plaj ve yüzme alanlarında kişiler arası sosyal mesafe en az 1,5 metre olacak. Tatilcilerden kendi kişisel malzemelerini kullanmaları istenirken, görevlilerin verdiği malzemeler ise poşetli olacak. Plajlara girişte sosyal mesafe kuralına uyulması için çalışanlar dahil 4 metrekarede 1 kişi olabilecek ve uzun süre kalınamayacak. Şezlonglar arası mesafeler de en az 1,5 metre olacak ve minder kullanılamayacak. Site havuzlarında da sık kullanılan yerler Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı dezenfektanlarla sürekli temizlenecek.
Yeni dönemde kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığında dikkat edilecek kurallar da belirlendi. Şehirlerarası otobüs ve tren yolcuklarında daha sık mola verilecek ve kabinler en az 15 dakika havalandırılacak. Oturma düzeninde yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmasına müsaade edilmeyecek, çapraz oturma düzeni sağlanarak 1 metre sosyal mesafe kuralı uygulanacak.
Spor salonlarıysa artık randevuyla hizmet verebilecek. Salondaki kişi sayısı 6 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılırken kişiler arası ve koşu bandı gibi ekipmanlar arası sosyal mesafe 2 metre olacak. Elle temas edilen bütün alet ve cihazlar her müşterinin kullanımı sonrasında dezenfekte edilecek, salona misafir kabul edilmeyecek.
Diyanet İşler Başkanlığı da kuran kurslarında alınacak önlemleri açıkladı. Buna göre kurslarda mutlaka ateş ölçer bulundurulacak ve belli aralıklarla öğrencilerin ateş ölçümü yapılacak. Klimalar çalıştırılamayacak, saman kağıdı yerine mümkün olduğunca beyaz kağıt kullanılacak. Öğrenciler zorunlu olmadıkça izin kullanamayacak.
Sağlık Bakanlığı, hastanelere ilişkin tedbirleri de yayımladı. Buna göre hastanelerin kurul oluşturması önerilirken, hastanelere gelen her hasta ve yakını virüs bulguları açısından sorgulanacak. Ekipman durumu kontrol edilecek, kırtasiye malzemelerinin ortak kullanılmamasına özen gösterilecek. Ofis, yemekhane, asansör, bekleme alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilecek, hastanelere mümkünse refakatçi alınmayacak. Polikliniklere randevusuz hasta kabul edilmeyecek, belli alanlara antiseptikler yerleştirilecek. Doğal havalandırma yapılacak, klimalar kullanılmayacak. Birçok hastada kullanılan steteskop, mikroskop, refleks çekiciler dezenfekte edilecek.