Yüksek mahkeme kararını verecek: İsrail soykırım iddialarına 1 ay içinde yanıt verecek

Yüksek mahkeme kararını verecek: İsrail soykırım iddialarına 1 ay içinde yanıt verecek
Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması başladı. Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini...

Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması başladı. Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti. Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi. BM yüksek mahkemesi, Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında İsrail'e karşı acil tedbir kararı aldı.

Lahey'deki BM hakimleri, Cuma günü İsrail'e Gazze'deki askeri kampanyasını durdurma emri verip vermemeye karar verecekler. Bu kararı alırken, İsrail güçleri güneydeki ana şehir Han Yunus'u ele geçirmeye çalışırken ve sıkışmış Gazze sakinleri kaçmaya çalışırken devam ediyordu. İsrail ordusu Cuma günü "Han Yunus'un kalbinde yoğun çatışmalara girdiğini" söyledi, hava ve kara güçleriyle Hamas savaşçılarına ve altyapısına yönelik saldırılar düzenliyor.

Gazze yetkilileri, dördüncü ayına giren operasyonda ölenlerin sayısının 26.083'e yükseldiğini, son 24 saatte 183 kişinin öldürüldüğünü ve çok daha fazlasının düzleşmiş binaların altında mahsur kalmasından endişe edildiğini söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti. Tedbir kararı Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okundu. Karar şöyle:

İhtiyati tedbir talepleri görüşülmektedir, mahkemenin görüşüne göre Güney Afrika'nın iddialarının bir kısmının sözleşmenin maddelerinin kapsamına girebileceği görülmüştür. Mahkeme, İsrail'in 'dosyanın reddi' talebini reddetmektedir. İsrail'e soykırım davası görülmeye devam edecek. Soykırım davası esastan görüşülecek. Burada Güney Afrika'nın ortaya koymuş olduğu iddialar değerlendirilecektir. Sözleşmenin birinci maddesine baktığımızda tüm ilgili tarafların soykırım suçunu engellemesi gerekmektedir. İkinci maddede soykırım bir etnik ve ırksal grubun üyelerine zarar vermek, bu grubun içinde bulunan çocukları başka bir gruba taşımak gibi maddeler yer almaktadır. Soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddialar makul seviyede ispatlanmıştır. Ancak soykırım olup olmadığına dair nihai karar daha sonra açıklanacaktır. Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir talepleri dikkate alınmış ve uygulanmasına karar verilmiştir. Mahkeme İsrail askeri güçlerinin eylemlerde bulunmamasına karar vermiştir. İsrail'in etkin adımlar atarak, insani yardımların ulaştırılması için tedbiren adım atmasına karar vermiştir. Kararların uygulanması zorunludur. Soykırım sözleşmesiyle korunan insanların korunması için tüm ülkeler adım atabilir. Filistinlilere baktığımız zaman soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur. İsrail saldırıları, çok sayıda insanın ölmesine, sivil alt yapının zarar görmesine, insanların yerinden edilmesine neden olmuştur. Gazze nüfusunun yüzde 93'ü kriz seviyesinde bir açlıkla karşı karşıyadır. Gazze'deki çocuklar ciddi travmalarla kraşı karşıya, 1,4 milyon insan sığınaklarda yaşamaktadır, hastalıklar yayılmaktadır. Bir neslin buna maruz kaldığı görülmektedir, pek çoğu annesiz ve babasız kalmıştır. Çocukların yaşadığı dram gerçekten yürek parçalayıcıdır.

UAD, geçici önlemlerin uygulanması için "aciliyet" gerektiğini söyledi

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze'deki durumun daha da kötüleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve geçici tedbirlerin uygulanması için "aciliyet" gerektiğini söyledi.

Yargıç Joan Donoghue, "Mahkeme, Gazze Şeridi'ndeki felaket niteliğindeki insani durumun, mahkeme nihai kararını vermeden önce daha da kötüleşme riskinin ciddi olduğunu düşünüyor" dedi. “Mahkeme, nihai kararını vermeden önce mahkeme tarafından tespit edilen hakların makul hale gelmesine neden olacak onarılamaz zarara ilişkin gerçek ve yakın bir riskin mevcut olması anlamında aciliyet olduğu kanaatindedir.”

Gazze'deki sivillerin "son derece savunmasız" kaldığını da sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze'deki soykırımı önlemek için "gücü dahilindeki tüm önlemleri" alması gerek

BM yüksek mahkemesi, Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında İsrail'e karşı acil tedbir kararı aldı.

Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e Gazze'deki askeri harekâtını askıya alması talimatını vermekten kaçındı ancak İsrail'in "ordunun Soykırım Sözleşmesi'ne aykırı olabilecek herhangi bir eylemde bulunmamasını derhal sağlaması" gerektiğini söyledi.