Yüzde 30 faiz vaadiyle dolandırıldılar

Yüzde 30 faiz vaadiyle dolandırıldılar
Aralarında ünlü isimlerin de olduğu onlarca kişinin bir bankasının şube yöneticisi tarafından yüzde 30 kazanç vaadiyle dolandırıldığı ortaya çıktı. Toplamda 80 milyon doları bulan dolandırıcılığın sahte fon yöntemiyle...

Aralarında ünlü isimlerin de olduğu onlarca kişinin bir bankasının şube yöneticisi tarafından yüzde 30 kazanç vaadiyle dolandırıldığı ortaya çıktı. Toplamda 80 milyon doları bulan dolandırıcılığın sahte fon yöntemiyle yapıldığı öğrenildi.

İstanbul’da bir bankanın şube yöneticisinin aralarında Fatih Terim, Emre Belözoğlu, Arda Turan, Fernando Muslera, Selçuk İnan, Semih Kaya gibi isimlerinde olduğu onlarca iş insanını dolandırıldığı ortaya çıktı.

İlk olarak Habertürk’ün 12 Nisan’da 5 milyon dolar olarak duyurduğu dolandırıcılığın boyutunun 80 milyar dolar civarında olduğu öğrenildi.

Söz konusu bankanın şube müdürü S.E. tutuklanırken müşterilerinin güveninini kazanıp 2010’lu yıllarda özel bir fon olduğundan bahsetti. Diken’de yer alan habere göre şube müdürü "fon"u cazip hale getirmek için bizzat bankanın bazı üst düzey isimlerinin de yatırımlarını bu fonda değerlendirdiğini ve iyi getiri elde ettiğini söyledi.

Zaman içerisinde başka bir şubenin müdürlüğünü üstlenen S.E. müşterilerinden daha yüksek meblağlar talep etmeye başladı.

Dolandırılan şikayetçi iş insanlarınıdan birinin aktardığına göre S.E. kendisini arayıp “Yatırım amaçlı para bulabilir misin ya da boşta paran var mı? Özel müşterilere kapalı fon sisteminde çok ciddi paralar kazanabilirsin” diyerek para istemiş.

Zamanla dolandırdığı kişilerin yakınlarını da "fon"a girmeye ikna eden S.E. mağdurlara, yeni müşterilerinden aldığı paraları kazanç olarak da zaman zaman vermiş.

FONA PARA AKTARIMI BAVULLA YAPILMIŞ

Habertürk’ün aktardığına göre ise fona para akışı nakit olarak şu şekilde yapılmış:

“İş insanı,  (yukarıdaki) teklif üzerine kendi parasıyla birlikte bazı arkadaşlarından aldığı parayı, nakit olarak banka müdürü S.E.’ye bavullarla götürdü. Ödeme dönemi geldiği zaman bankadan herhangi bir ödeme almadığını anlatan iş insanı, banka müdürünün kendisine (durumun) sistemsel bir hatadan kaynaklandığını belirttiğini söyledi. Daha sonra S.E.’nin fona para eklenmesi gerektiğini (belirtmesi) üzerine (iş insanı) 14 Kasım 2022’de 2 milyon 500 bin dolar para daha kendisine nakit olarak teslim edilerek sözde hesaba para yatırdığını, bu süreçte toplamda 5 milyon dolar para aktarıldığını söyledi.”

S.E. ise bavulla getirilen paralara karşılık sahte makbuz vermiş.

Bununla yetinmeyen S.E. müşterilerinden habersiz kredi de kullandırmış. Bu nedenle mağdurlar sadece birikimlerini kaybetmedi, bir de üzerine borçlu da çıktı.

Bu, nedenle S.E.’ye hem "nitelikli dolandırıcılık" hem de "belgede sahtecilik" suçlaması yöneltildi.

Dolandırıcılığın ortaya çıkmasının ardından, S.E.’nin internet ve sosyal medyadaki izleri silinmeye başladı.

BANKA SORUMLULUK ALMAK İSTEMEDİ

Mağdurların anlatımına göre banka  yönetimi, dolandırıldığından şikayet edenlerin "parayı teslim etme" (bavullarla, şube dışında, elden vb.) biçimini sorguluyor ve eleştiriyor. Kurumsal olarak bir bankaya giren bir kuruşun bile kaydının tutulduğunu, dolayısıyla kurum olarak bankanın "kayıt dışı" paradan sorumlu tutulamayacağını savunuyor.

SORUŞTURMAYI ORGANİZE SUÇLAR ŞUBESİ YÖNETİYOR

Fakat, S.E.’nin müdürlük yaptığı iki şubede de teftiş yapılıyor.

Gazete Oksijen’in ulaştığı yeni bilgiye göre ise soruşturmayı asayiş değil organize suçlarla mücadele şubesi yürütüyor.

Diken’e konuşan bir bankacı böylesi bir "tezgah"ın tek başına kurulup yıllarca yürütülmesine "pek ihtimal veremedi."

Öte yandan S.E., tutuklanmadan önce banka yönetimi tarafından da günlerce "sorgulanmış."