Zor karar

Zor karar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Cumhurbaşkanı Kabinesi sonrası salgın tedbirleriyle ilgili kararlar açıklanacak. Erdoğan tarafından açıklanacak kararlar ile Bilim Kurulu’nun belirlediği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Cumhurbaşkanı Kabinesi sonrası salgın tedbirleriyle ilgili kararlar açıklanacak. Erdoğan tarafından açıklanacak kararlar ile Bilim Kurulu’nun belirlediği kriterler çerçevesinde “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” olmak üzere kategorize edilen illerde, salgının seyrine göre kaldırılacak kısıtlamalar ya da uygulanacak ek tedbirler netleşecek.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayısı 35’in altında kalan orta ve düşük risk grubundaki 30 il ve bu illerde yaşayan yaklaşık 24 milyon nüfus, normalleşmeye en yakın konumda. İllerin risk kategorisinin belirlenmesinde, vakaların yanısıra, aşılama, yoğun bakım ve yatak doluluk oranı gibi kriterler de etkili olacak.
Bakanlığın, 15-21 Şubat tarihileri arasını kapsayan her 100 bin kişideki vaka sayısı verilerine göre, Türkiye’de vaka sayısına göre 5 il düşük riskli, 25 il orta riskli, 39 il yüksek riskli, 12 il ise çok yüksek riskli kategorisine giriyor. 100 binde 10’un altında olan mavi renkli yani düşük riskli iller şöyle:
Batman 8.71- Nüfus: 620 bin 278
Hakkari 3.21- Nüfus: 280 bin 514
Iğdır 10.43 - Nüfus: 201 bin 314
Şırnak 3.91- Nüfus: 537 bin 762
Muş 8.51 -Nüfus: 411 bin 117

66 can kaybı, 8 bin vaka

Türkiye’deki koronavirüs salgınına ilişkin günlük resmi veriler açıklandı. Buna göre son 24 saatte 109 bin 639 Covid-19 testi yapıldı, 8 bin 424 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişi vefat etti, ağır hasta sayısı 1191 oldu. Toplam vaka sayısı 2 milyon 701 bin 588’e can kaybı 28 bin 569’a ulaştı.
6 bin 511 kişinin Covid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 572 bin 234’e yükseldi.

Artış eğilimi var, açılmayı konuşmak için erken

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, normalleşmeyle birlikte il pandemi kurullarının gözeteceği kriterleri anlattı. İl pandemi kurullarının birtakım eşik değerlere göre açılma ya da kısıtlama kararlarına gideceğini belirten Prof. Dr. Yavuz, “il pandemi kurullarının bakması gereken bir diğer parametre de tabii ki infeksiyon hızının haftalar boyunca düşüş trendi içinde gitmesi, yani artmaması. Düşüş olmuş ama artışa geçtiği bir ortamda açılmalara giderseniz o da sıkıntı yaratabilir” dedi.
İstanbul’daki oranların bir önceki haftaya göre yükselme eğiliminde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu nedenle tam açılma için henüz erken olduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
ÖNCEKİ HAFTAYA
GÖRE ARTIŞ VAR
“Bir önceki haftaya göre artış var. Bu da biraz alarmda olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Demin söylediğim o azalma trendinin görülmesi ve devam etmesi gerekiyor. Şu anda henüz bu durum yok, hatta biraz yukarı doğru gidiyor test pozitifliği olarak da vaka sayısı olarak da. Her ne kadar hastanelerde bir kapasite sıkıntısı, yoğun bakım kapasitesinde bir doluluk olmasa da ki açılma kararlarında bunlar da önemli kriterler arasında yer alıyor, ağır hasta sayısının çok fazla olmaması iyi bir şey ama test pozitifliği oranlarında ve vaka sayısındaki yukarı doğru gidiş düşündürüyor. Bence İstanbul için tam açılma konusu şu an biraz erken gibi duruyor.”

Milli Eğitim Bakanı erteleme için özür diledi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından daha önce 1 Mart’ta başlayacağı duyurulan yüz yüze eğitim, önceki gün yapılan yazılı açıklamayla 1 Mart’tan 2 Mart’a ertelendi. Konuyla ilgili sessizliğini Twitter hesabından bozan Bakan Selçuk bir özür mesajı yayınladı.
Selçuk paylaşımında “Okulların açılma takviminde yaşanan 1 günlük erteleme için tüm vatandaşlarımızdan özür dilerim. Bazı illerimizde son birkaç günde tespit edilen hızlı vaka artışı yeniden değerlendirme zorunluluğunu doğurmuştur. Sağlık önceliğimiz. Sabrınız ve anlayışınız için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi. Bakan Selçuk, liselerde yüz yüze sınavların durumuna 8 Mart’tan itibaren illerin durumuna göre karar verileceğini açıkladı.