CHP'li Ömer Fethi Gürer: İktidar, çiftçiyi gözden çıkarmış

CHP'li Ömer Fethi Gürer: İktidar, çiftçiyi gözden çıkarmış
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘tarımsal desteklemeler’ adı altında çiftçiye bu yıl yapılacak ödeme miktarlarının, maliyet artışları karşısında düşük kaldığını belirtti. Niğde’de çiftçilik yapan Celalettin...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘tarımsal desteklemeler’ adı altında çiftçiye bu yıl yapılacak ödeme miktarlarının, maliyet artışları karşısında düşük kaldığını belirtti. Niğde’de çiftçilik yapan Celalettin Yaşar ise tarımsal üretimde yaşadığı sorunları bir bir anlattı. Geçen yıl dekar başına 75 lira olarak verilen mazot desteğinin bu yıl 103 liraya çıktığına işaret eden Gürer, mazot fiyatının son 5 ayda 2 katından daha fazla artmasına rağmen yıllık destek artışının yüzde 35’ler seviyesinde kalmasının yetersiz olduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dün açıklanan ve 2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler kapsamında çitçiye ödenecek tarımsal destekleme miktarlarını geçen yıla göre kıyasladı. 2023 yılı için açıklanan mazot ve gübre destek miktarlarının mazot ve gübreye bu süre içinde gelen zamlar karşısında çok düşük kaldığına dikkat çeken Gürer, “Seçimden önce 17-18 lira civarında olan mazotun bu gün 40 lirayı geçtiği göz önünde bulundurulursa, geçen dekar başına 75 lira olan mazot desteğinin bu yıl bu artışa orantılı olması gerekirdi. Ancak açıklanan destekleme miktarına göre mazot desteği 75 liradan 103 liraya çıktı. Bu cüzi artış çiftçinin beklentisinin çok altında kaldı” dedi.

Gübre ve mazot fiyatları uçtu, destekleme miktarı yerinde saydı

Arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tritikale için geçen yılki mazot ve gübre desteğinin 121 lira olduğunu hatırlatan Gürer, “Aynı ürünler için bu yıl 103 lira mazot ve 46 lira da gübre desteği olmak üzere 149 lira ödenecek. Bu ürünlerin dekar başına gübre ve mazot desteği 121 liradan 146 liraya çıktı. Sanki bu ülkede hiç enflasyon yokmuş gibi, gübre ve mazot desteğine 25 lira artış yapılması, üreticinin bu alandaki hevesini kırdı. Sadece mazot bile 2 katından fazla arttı. Gübre fiyatlarındaki artışlara vatandaş yetişemiyor bile. Bu durumda bile destekleme artışlarının yüzde 25-35 aralığında kalması, çitçiler adına düşündürücü” diye konuştu.

Çiftçi gözden çıkarılmış

Kuru soğan, yaş çay, zeytin ve şekerpancarında geçen yıl 84 lira olan mazot ve gübre desteğinin bu yıl 21 lirası gübre olmak üzere 107 liraya çıktığına dikkat çeken Gürer, “Kuru fasulye, mercimek, nohut ve aspirde geçen yıl 96 lira olan dekar başına mazot ve gübre desteği bu yıl 124 liraya, geçen yıl 271 lira olan kütlü pamuk ve çeltik için destek miktarı bu yıl 366 liraya, patates ve soya için geçen yıl 146 lira olan mazot ve gübre desteği bu yıl 172 liraya çıktı. Enflasyonun yüzde 60’lardan fazla artığı ülkemizde bu yıl içindeki tarımsal girdi maliyetleri 2-3 katına çıktı. Bu durumda bile destek artışlarının çok düşük seviyede kalması, siyasi iktidarın, çiftçiyi, üreticiyi gözden çıkardığı anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Destek ödemelerinin sadece Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan üreticilere yapılacağını da anımsatan Gürer, “Ülkemizde on binlerce üretici, farklı sebeplerle ÇKS’ye kayıt olmuyor. Bağı, bahçesi, tarlası var ama başta mirasla ilgili sorunlar, toplulaştırmada yaşanan sorunlar olmak üzere farklı nedenlerle ÇKS kaydı yapamayan çiftçilere hiç destek ödemesi yapılmıyor. Bu noktada da bir düzenleme yapılıp, üretim yapan her çiftçiye gerekli destekleri verilmesi şart” ifadelerini kullandı.

Maliyet artışları her yıl 2-3 kat artarken, destekleme adı altında yapılan ödemelerin düşük seviyede kalmasını eleştiren Gürer, “Dekar başına verilen gübre ve mazot desteği zaten çok düşük idi. Ancak geçen yıl ila bu yıl arsında bir kıyaslama yapılığında, maliyet artışlarına göre bu yıl yapılan destek miktarları çok daha düşük seviyede kaldı” şeklinde konuştu.

Gürer şu açıklamalarda bulundu:

“Tüm dünyada tarımsal üretim için ülkeler kesenin ağzını açarken, bizim ülkemizde adeta üretici, üretim yaptığı için cezalandırılıyor. AKP’nin destekleme politikası bile içler acısı. Son 20 yılda hem çiftçi sayısı hem de ekim alanları sürekli dalardı. Çiftçi sayısı azaldı. Bunun nedeni AKP’nin tüm alanlarda olduğu gibi tarımda da iş bilmez olmasından kaynaklanıyor. Olması gereken, üreticilerin yeterince desteklenmesi ve kırsala geri dönüşün sağlanmasıdır. Aksi taktirde tarımsal üretim bitme noktasına gelir ve gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşanır.

Destekler çiftçiyi memnun etmedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadığı sorunları anlatan Celalettin Yaşar, “Çiftçinin elindeki mahsul para etmiyor. Ben o kadar buğday ektim buğday kaldırdım. Ben bir depoya 4 bin 5oo lira para veriyorum. Benim buğdayımı 7 -8 liradan alıyor. Bir de buğdayım yeterli ilaçlama yapamadığım için kısmı hastalıklı olduğu için benim buğdayımı TMO almadı. Ben tüccara götürdüm 5- 6 lira yani en iyisi. TMO sadece A kalite buğday alıyor. Hiçbir hatası olmayacak. Aldıkları o. Ben bir depo 110 litre mazot alıyorum. 1 günde 4 bin liralık mazot alıyorum. 50 dekar yer sürüyorum .4 bin 5 liraya. Geçen yıl 18-20 liraydı, 2 bin liraya doluyordu. %100 zamlandı. Ben bunla ekeceğim, sökeceğim, dikeceğim benim elimde bir şey kalmayacak. Aldığım destekle artan mazot fiyatının oranı aynı değil. Benim mazotum %100 zamlanıyor da aldığım destek niye %100 zamlanmıyor? 75 liranın 150 lira olması lazım. Benim mazot desteği almam için. Alıyor muyum? 100 lira. Biz %100 zam yedikten sonra… Madem biz %100 zamlı alıyorsak bizim desteğimizde %100 zamlanırsa biz de anlarız. Tarlamıza Sel geldi.Normalde daha düşük verimle düşük ton patates aldık 50 ton almamız lazımdı. 20 ton patates aldık. Yani işçinin yevmiyesini kurtarmaz. Tarla temizlensin diye mecburen topluyoruz. 20 ton patatesi 8 liradan satsam 160 bin lira. İnan hiçbir şeyi ödemez. Tohumuydu, gübresiydi beleş yani zarar ediyoruz. Emeğimiz boşa gidiyor. Gerçekten zarar ediyoruz.” dedi.