Gözler Moody's kararına çevrildi: Saat kaçta açıklanacak?

Gözler Moody's kararına çevrildi: Saat kaçta açıklanacak?
Moody's'in bu gece Türkiye'nin kredi notunu açıklaması merakla bekleniyor. Daha önce 15 Aralık'ta yayımlanması beklenen raporunu yayımlanmamıştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bu gece Türkiye'ye ilişkin...
Moody's'in bu gece Türkiye'nin kredi notunu açıklaması merakla bekleniyor. Daha önce 15 Aralık'ta yayımlanması beklenen raporunu yayımlanmamıştı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bu gece Türkiye'ye ilişkin raporunu yayınlaması bekleniyor. Moody's yeni yılın ilk değerlendirmesini Türkiye'ye yapacak. Değerlendirmeden çıkacak sonuç, Türkiye'nin ekonomik durumu ve uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyecek. Peki, Moody's Türkiye kredi notu saat kaçta açıklanacak?

CNNTürk'te yer alan habere göre, Moody's'in takviminde ilk değerlendirilecek ülke olarak Türkiye yer aldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bugün Türkiye için 2024 yılının ilk raporunu açıklayacak. Bilindiği üzere Moody's, 2023 yılının son raporunu 15 Aralık'ta açıklamayıp pas geçmişti. Moody's bu tarihin ardından açıkladığı "Kredi Görüşü" raporunda, Türkiye'nin not görünümünün "durağan" olduğunu hatırlatarak, "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye'nin kredi risk priminde (CDS) gözlemlenen önemli düşüş, analistler tarafından dikkatle takip ediliyor. Seçim öncesi 700 seviyelerine çıkan CDS'in 300 puana kadar gerilemesi, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenini yansıtıyor. Bu gelişme, kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin kredi notunu olumlu yönde güncelleyebileceğine işaret ediyor.

Moody's'in Türkiye notu tahmini ne olacak?

Haziran ayından bu yana Türkiye'de uygulanan ekonomi politikaları, Fitch Ratings ve S&P gibi diğer derecelendirme kuruluşlarından olumlu tepkiler almıştı. Bu gelişmelerin ardından, bugün Moody's'ten de benzer bir adım atılması bekleniyor. Hatta bazı çevreler, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırabileceğini öngörüyor. Bu beklentinin bir nedeni, Fitch ve S&P'nin Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 5 basamak altında tutarken, Moody's'in bunu 6 basamak altında tutmasıdır. Bu durum Moody's'in olası bir yükseltme yapması durumunda, Türkiye'nin kredi notunun daha da iyileşebileceğine işaret ediyor.

Moody's Türkiye kredi notu saat kaçta açıklanacak?

Türkiye ile ABD arasındaki saat farkı nedeniyle not kararının gece yarısında açıklanması öngörülüyor. Buna göre Moody's'in bugün saat 24:00'e kadar not ve not görünümüne ilişkin açıklama yapması bekleniyor. Moody's, diğer raporunu 19 Temmuz 2024 tarihinde açıklayacak. Moody's, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e indirirken, 'Negatif' olan görünümü ise 'Durağan'a revize etmişti. Moody's'in Türkiye için mevcut kredi notu "durağan" görünüm ile "B3" seviyesinde bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notları

Moody's kredi notu anlamları

Üç büyükler olarak tabir edilen en büyük üç derecelendirme kuruluşu, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s ve Fitch’dir. Moody’s, en yüksek kredi derecesini “Aaa”, yüksek kredi seviyelerini ise “Aa1, Aa2, Aa3” notlarıyla ifade etmektedir. İyi kredi derecesi olan “A1, A2, A3”, ülkenin finansal taahhütleri karşılamak için güçlü kapasitesi olduğunu ancak olumsuz ekonomik koşullardaki değişimlere karşı duyarlı olduğunu belirtmektedir. Yatırım yapılabilir bir görünüme sahip olan ülkelerin notları “Baa1, Baa2, Baa3” ile gösterilmektedir. “Ba1, Ba2, Ba3” kredi notları ise yatırımcılar tarafından algılanan en yüksek riskli nottur. Spekülatif değer taşıyan ve yatırım yapılamaz durumda olan finansal varlıklar için ise “B1, B2, B3”, “Caa, Caa3, Ca” ve “D” sembolleri kullanılmaktadır.