Nureddin Nebati’ye hoşgeldin mesajı

Nureddin Nebati’ye hoşgeldin mesajı
19 yıldır Türkiye’ye çağ atlattıklarını, tüm Cumhuriyet tarihinden daha fazla hizmet getirdiklerini, halkı fakirlikten kurtardıklarını, ülkenin uçuşa geçtiğini anlatan AKP iktidarı artık “ekonomik kurtuluş savaşı mücadelesi”nden,...

19 yıldır Türkiye’ye çağ atlattıklarını, tüm Cumhuriyet tarihinden daha fazla hizmet getirdiklerini, halkı fakirlikten kurtardıklarını, ülkenin uçuşa geçtiğini anlatan AKP iktidarı artık “ekonomik kurtuluş savaşı mücadelesi”nden, “tam bağımsız Türkiye olmak”tan söz ediyor. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de dünkü devir teslim töreninde, “Tam bağımsız bir Türkiye misyonu ile yeni bir yola girdik, en önemli öncelik yüksek faiz olmayacak, yatırım ve istihdam olacak” dedi. Döviz kurları yine yukarı doğru uçuşa geçti. Gün içinde yüzde 4’e yakın artan ABD Doları 13.83 TL’yi gördü.

Haftalardır bakanlıktan istifa etmeye çalışan Lütfi Elvan, ‘’Kendi kontrolüm altında olan kamu maliyesinde, çok güçlü bir kamu maliyesi sayın bakanımıza bırakıyorum. Bana güvenip bu makamı bana emanet ettiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz etmek istiyorum. Devlet Planlama Teşkilatı’nda yetişmiş bir bürokrat olarak tüm konulara teknik açıdan yaklaşmaya çok büyük özen gösterdim. Görevi devralan Nureddin Nebati’ye başarılar diliyorum’’ dedi. Elvan’ın piyasa gerçekliklerini dikkate alarak böyle bir dönemde faiz indirimine karşı olduğu, Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” teorisine inanmadığı biliniyordu.

‘’Öncelik yüksek faiz olmayacak’’
Nebati ise şöyle konuştu: ‘’İnşallah herkes için hayırlara vesile olacak bir devir teslim yapıyoruz. Makamlar gelip geçicidir, önemli olan yaptığımız hizmetlerdir. Eşgüdüm içerisinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği politikalar çerçevesinde adımların atıldığı ve bu adımların atılması noktasında da her türlü özverinin ortaya konulduğu bir süreci yaşayacağız.’’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda kürsüye çıkarak yemin etti.

HAZİNE'YE BAKAN DAYANMIYOR

AK Parti hükümetlerinde yeri en sağlam isimler hep Maliye Bakanları oldu. Ta ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın, Hazine ve Maliye bakanlıkları birleştirilerek geniş yetkiyle hükümete girmesine kadar. Albayrak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra koltuğa oturdu ancak sadece 15 ay görev yapabildi. Ardından gelen Lütfi Elvan ise uzatmalarla birlikte bir yıl dayanabildi. Üç yıllık Cumhurbaşkanlığı sisteminin 3. Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati oldu. Nebati, Albayrak katılmadığı için vekaleten devrettiği görevi bir yıl sonra devrettiği isimden geri aldı.

16 SENEDE 3, 3 SENEDE 3 BAKAN

AK Parti iktidarının ilk Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dı. Unakıtan tam 7 sene görev yaptı. Ardından Mehmet Şimşek dönemi başladı. Şimşek de o koltukta beş buçuk sene oturdu. Sonradan Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Naci Ağbal’ın bakanlığı ise 2 yıl 8 ay sürdü. Ağbal sonrası o koltuk üç yılda üç bakan eskitti.