HDP’ye kapatma davası açıldı

HDP’ye kapatma davası açıldı
HDP’lilerin, Ömer Faruk Gergerlioğlu için Genel Kurul’da eylemlerini sürdürdüğü saatlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Bir süre önce, 2014...

HDP’lilerin, Ömer Faruk Gergerlioğlu için Genel Kurul’da eylemlerini sürdürdüğü saatlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Bir süre önce, 2014 yılında yaşanan Kobani olayları nedeniyle inceleme başlatan Yargıtay Cumuhriyet Başsavcılığı, incelemeyi davaya çevirdi ve hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.
Yazılı açıklama yapan Şahin, siyasi partilerin “devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı” faaliyette bulunamayacağını öngören Anayasa 68. maddesinin 4. fıkrası hükümlerini anımsattı.
PKK VE BAĞLI ÖRGÜTLERLE HAREKET ETME SUÇLAMASI
Şahin›in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesi’nden talep edilmiştir.”
Başsavcı Şahin’in hazırladığı iddianamede, aralarında cezaevinde bulunan eski eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, mevcut eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da bulunduğu 687 HDP’li milletvekili, parti yöneticisi hakkında siyaset yasağı, mal varlıklarına da el konulması istendi.