Hisarcıklıoğlu’nun sesini duyan yok

Hisarcıklıoğlu’nun sesini duyan yok
İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) sonra bu kez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katıldığı toplantıda son dönemde finansmana erişimde zorlandıklarını...

İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) sonra bu kez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katıldığı toplantıda son dönemde finansmana erişimde zorlandıklarını söyledi.

AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Hisarcıklıoğlu, TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’nda işletme sermayesi kredisi ihtiyacının maliyetlerdeki yükselişlerle arttığını fakat bazı bankaların kredi vermeyi durduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında şu ifadeler öne çıktı:

· Yurt içinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldık. 2022’nin geri kalanında dünyayı daha belirsiz bir ortam bekliyor.

· Bu zorlu dönemde; firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir.

HER İL VE İLÇEDEN ŞİKAYET GELİYOR
· Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır. En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır.

· Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıkları görülmektedir. Bazıları da hiç kredi vermemektedir.

· Diğer bir sorun; kredi vadeleridir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir.

· İhracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır.

· Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır.

· İşletme sermayesi kredileri, özellikle Kobilerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir.

KAVCIOĞLU'NUN GERÇEKLERİ FARKLI
TOBB Sektör Meclisleri toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, iş insanlarının anlattığı dertlerden farklı konuşuyor. Kavcıoğlu, “En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçlamaktayız” ifadelerini kullandı. Oysa bizzat Kavcıoğlu’nun başında olduğu Merkez Bankası daha geçen hafta yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseltmişti. Bir önceki yüzde 23,2’lik hedefi de yüzde 42,8’e yükseltilmişti. Orta vadeli plandaki hedef ise yıllardır tek haneli olarak kayıtlarda yerini koruyor.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da diğer tüm iş insanları gibi finansmana erişmekte sorun yaşadıklarını söylese de Başkan Kavcıoğlu “Yatırım kredileri hızlı bir artış göstermiştir… 2022 yılının ilk yarısında sağlanan krediler 2021 yılının tümünün neredeyse iki katına ulaşmıştır” sözleriyle aynı kanıda olmadığını ortaya koydu.

Kavcıoğlu, aylardır rekor açık veren dış ticaretle ilgili de “Amaç cari fazla vererek, Türkiye’de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır” tespitini de paylaştı, her tür tedbiri almaya devam edeceğini de söyledi ama bugüne kadar aldıkları tüm tedbirlerin sonucunun söylediklerinin tam tersine olmasına değinmedi.