Hüda Kaya tutuklandı

Hüda Kaya tutuklandı
"Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etme, görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla gözaltına alınan HDP eski milletvekili Hüda Kaya tutuklandı....

"Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etme, görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla gözaltına alınan HDP eski milletvekili Hüda Kaya tutuklandı. Tutuklamaya tepki gösteren HEDEP, "İktidar, Kaya şahsında gelişen muteber muhafazakar kimliğe itirazı cezalandırmak istemiştir" açıklaması yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında HDP önceki dönem İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Kaya hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamak ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla soruşturma açıldığı öğrenildi.

Kaya'nın avukatı tarafından yapılan açıklamada Hüda Kaya'nın konutunun ulaşılabilir olduğu ve telefonunu açık olmasına rağmen kaçak olarak gösterildiği söylendi.

Avukatı Zilan Leventoğlu'nun açıklamasında bu karara itiraz ettikleri ancak Kaya hakkında verilen kararın değiştirilmediği vurgulandı. Leventoğlu 'Bu tamamen haksız ve hukuksuz süreci kamuoyunun takdirine bırakıyoruz' dedi

Sağlık kontrolünün ardından adliyede mahkemeye çıkan Kaya, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi Ankara sulh ceza hakimliğince, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden yapılan sorgunun ardından tutuklandı. Tutuklanma gerekçesinin Kobani soruşturması olduğu belirtiliyor.

HEDEP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu sosyal medya hesabından "Eski vekilimiz Hüda Kaya tutuklanmış! Tutuksuz yargılanabilecekken tutuklu yargılama! Bu neyin intikamı?" diyerek tutuklamaya tepki gösterdi.

HEDEP yaptığı yazılı açıklamada, Hüda Kaya’nın tutuklanmasını kınadı. "Gözaltına alınıp tutuklanması da iktidarın partimize, siyasetimize, kendisi gibi düşünmeyenlere ve teslim olmayan toplumsal kesimlere yönelik intikam siyasetinin sonucudur" denilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Hüda Kaya, hakkındaki fezleke için avukatı vasıtasıyla birkaç kez ifade vermek istemiş, ancak soruşturma savcılığı ifadesini almamıştır. Soruşturmada kaçak muamelesi yapılmış ve bir program için yurt dışına gideceği sırada İstanbul Havaalanında gözaltına alınarak adeta kendisine tuzak kurulmuştur. Hüda Kaya’nın özellikle bugün, yani 1 Kasım Dünya Kobanî Gününde tutuklanması tesadüf değildir. “Kobanî düştü düşecek” diye hayal kuranların yaşadığı hüsran, yıllardır özellikle Kürt halkına ve partimize yönelik bir intikam duygusuna dönüşmüştür. Halen devam eden ve hukukun yerle bir edildiği Kobanî Kumpas Davası bunun sonucudur."

'İktidar, Kaya şahsında gelişen muteber muhafazakar kimliğe itirazı cezalandırmak istemiştir'

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

"Yıllardır 28 Şubat’tan nemalanan AKP, o dönemin mağdurlarından Hüda Kaya’ya bugün daha büyük bir mağduriyet yaşatmaktadır. Çünkü Hüda Kaya, AKP iktidarının belirleyip domine etmek istediği “iktidar ve devlet dindarlığı”nın dışında bir inanç yaşamış ve bunun gerektirdiği gibi hakkı, hukuku ve adaleti savunmuştur. İktidar, Kaya şahsında gelişen muteber muhafazakar kimliğe itirazı cezalandırmak istemiştir.

Bu yapılan, haksız ve hukuksuz olduğu kadar ahlaksızdır da. Başka coğrafyalardaki savaşlar için timsah gözyaşı dökerek “mazlumların dostu” hamaseti yapan iktidar ve sözcüleri, bu toprakları mazlumların mağduriyetler coğrafyasına dönüştürmüştür. Elindeki devlet gücüyle Kürtlere ve ezilenlere büyük bir zulüm uygulamaktadır.

Buradan şunu bir kez daha ifade ediyoruz: Yıllardır uyguladığınız hiçbir saldırı ve baskı bizi yolumuzdan alıkoyamadı, bugün de hiçbir saldırınız bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. Siz saldırdıkça biz güçleneceğiz, siz tutukladıkça biz çoğalacağız ve bu zulmünüz mutlaka bir gün sonunuzu getirecek.

HEDEP olarak; iktidarın bu nobran ve kendisinden başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan zulmüne karşı herkesi duyarlı olmaya ve bu hukuksuzluğa itiraz etmeye çağırıyoruz."