HÜKÜMET MURADINA ERDİ, MERKEZ FAİZİ TEK HANE

HÜKÜMET MURADINA ERDİ, MERKEZ FAİZİ TEK HANE
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020'den bu yana ilk kez faizi tek haneye indirdi. Merkez Bankası politika faizini 1,5 puan indirimle yüzde 10,5’tan yüzde 9 seviyesine çekti. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020'den bu yana ilk kez faizi tek haneye indirdi. Merkez Bankası politika faizini 1,5 puan indirimle yüzde 10,5’tan yüzde 9 seviyesine çekti. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu, faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti.

Mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğuna dikkat çeken TCMB parasal aktarımı destekleyecek ek tedbirlerin alınacağını ve uygulanacak politikaların 2023 para-kur metninde yayımlanacağını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde ve diğer birçok ülkede yükselen enflasyona karşı faiz artırımı kararları alınırken AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” ısrarı ve “Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor?” diye dini referansıyla faiz indirilmeye başlanmış, döviz kurları, enflasyon ve cari açık rekor seviyelerde yükselmişti.

Merkez Bankası ise faiz indirme ve indirimin bu seviyede kalma kararını diğer ülke merkez bankalarının “faiz artırma gerekçesi olarak gördükleri” jeopolitik riskleri gerekçe gösterdi. ABD yüksek enflasyonun olduğu ortamda sağlıklı büyüme gerçekleşmeyeceği için önceliği enflasyonla mücadeleye vermiş ve bunun için de faizi kontrollü şekilde artırarak enflasyonun yükselişini durdurmayı başarmıştı.

Merkez Bankası ayrıca, yılın ikinci yarısında zayıflayan dış talebin etkisiyle Türkiye’nin büyümesindeki yavaşlamanın süreceği bilgisini de paylaştı.