Hürriyet ABD Temsilcisi Canikligil: Erkan hakkında ABD'de 2 ayrı suçtan toplu dava açıldı

Hürriyet ABD Temsilcisi Canikligil: Erkan hakkında ABD'de 2 ayrı suçtan toplu dava açıldı
Hürriyet ABD Temsilcisi Razi Canikligil, Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan hakkında batan First Republic Bank'ın müşterileri tarafından "bankacılık yasaları ihlal etme" ve "yanlış beyanat" vermek suçlarından...

Hürriyet ABD Temsilcisi Razi Canikligil, Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan hakkında batan First Republic Bank'ın müşterileri tarafından "bankacılık yasaları ihlal etme" ve "yanlış beyanat" vermek suçlarından toplu dava açıldığını öne sürdü.

Twitter'da paylaşım yapan Canikligil "Merkez Bankası yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi olduğu çöken First Republic Bank’ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek, yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı." dedi.

Canikligil yaptığı ikinci paylaşımda ise "Hafize Gaye Erkan hakkında First Republic Bank co-CEO’su olduğu döneme ait davanın dilekçesi 24 Nisan 2023’de verilmiş." ifadelerini kullandı.

Erkan'ın First Republic Bank'teki görevi

Erkan, 2014-2021 yılları arasında San Francisco merkezli bir banka olan First Republic Bank’te Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almıştı. Banka, 2023 yılında iflas etti ve bu iflas, 2008’de batan Washington Mutual'dan sonra ABD bankacılık tarihindeki en büyük ikinci iflas olarak kayıtlara geçti. Erkan, First Republic Bank’te Temmuz 2021 ve Aralık 2021 dönemi arasında eş CEO olarak görev yaptı. Uluslararası basında çıkan bazı analizlerde Erkan’ın da konumundan dolayı bu süreçte kendisinin de sorumluluğu olduğu yazarken bazılarında ise Yönetim Kurulu’nu yaklaşan kriz konusunda uyardığı ancak yeni bir strateji konusunda ikna edemeyince istifa ettiği yazıldı.

JP Morgan satın almıştı

İflas eden First Republic Bank'ın 93 milyar dolarlık mevduatının tamamı ile varlıklarının bir kısmı JP Morgan'a satılmıştı.