İkisi de Atina’ya arka çıktı

İkisi de Atina’ya arka çıktı
Yunanistan’ı Ege Denizi’nde askerden arındırılmış statüye sahip adaları işgal etmekle suçlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bir gece ansızın gelebiliriz’’ sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama...

Yunanistan’ı Ege Denizi’nde askerden arındırılmış statüye sahip adaları işgal etmekle suçlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bir gece ansızın gelebiliriz’’ sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, VOA Türkçe’ye yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Yunanistan’ın bu adalar üzerindeki egemenliği sorgulanamaz’’ dedi ve tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

“Rusya’nın egemen bir Avrupa devletini yeniden işgal ettiği bir dönemde, NATO müttefikleri arasındaki gerilimi arttırabilecek açıklamalar bilhassa yararsız’’ ifadelerini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm tarafları gerilimi daha da arttırabilecek söylem ve eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

ABD’nin tüm NATO üyelerini birlikte çalışmaya ve diplomatik çözümlere teşvik ettiğini belirten bakanlık, “NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye’yi bölgede barış ve güvenliğin korunması ve farklılıkların diplomatik yollarla çözülmesi için birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz’’ dedi.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder’a dün basın toplantısında, “Yunan S-300’leri NATO görevi icra eden Türk F-16’larına kilit attı, bu sizce kabul edilebilir bir davranış mı?” sorusuna, “Bu konuda söyleyebileceğim bir şey yok” dedi.

Fransa Dışişleri de Yunanistan’ın egemenliğine yönelik Türkiye’den saldırı gelmesi halinde Atina’yı destekleyeceklerini açıklamıştı.