İkiz bebek bekleyen anneler bunlara dikkat etmeli

İkiz bebek bekleyen anneler bunlara dikkat etmeli
İkiz bebek bekleyen annelerin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için özel bir dikkat ve özen gerektirdiği belirtiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk, ikiz gebeliklerin, anne adaylarının metabolizmasına...
İkiz bebek bekleyen annelerin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için özel bir dikkat ve özen gerektirdiği belirtiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk, ikiz gebeliklerin, anne adaylarının metabolizmasına iki kat daha fazla iş düştüğünü ifade ediyor. Bu süreçte beslenme düzeninin önemine vurgu yapılırken, özellikle demir, kalsiyum, protein ve su gibi besin öğelerinin yeterli alınmasının bebeklerin sağlığı için kritik olduğu belirtiliyor.

İkiz bebek bekleyen annelerin metabolizmasının iki kat daha fazla çalıştığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk, "İkiz gebeliklerde en yaygın sorun demir eksikliğidir. Demir takviyesi alınmasının yanı sıra demir emilimini engelleyen çay ve kahve gibi içeceklerden kaçınılması gerekmektedir. İkiz bebek bekleyen anne adayları; kalsiyum, protein ve suya diğer gebelere göre daha fazla ihtiyaç duyar" dedi.

Medicana Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk, ikiz gebeliklerde vitamin takviyesi kullanımı ve bu dönemde uyulması gerekenler hakkında bilgi verdi. Dr. Öztürk, "Çift yumurta ikizleri, iki farklı yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşur. Bu tür gebeliklerde bebeklerin cinsiyetleri farklı olabilir ve doğum sonrasında fiziksel özellikleri de farklılık gösterebilir. Tek yumurta ikizleri ise tek bir yumurtanın bölünmesiyle oluşur ve genetik olarak tamamen aynıdırlar. Her iki durumda da gebelik döneminde dengeli beslenme büyük önem taşır" dedi.

Dr. Öztürk, "İkiz gebeliklerde demir eksikliği sık görülür. Bunun yanı sıra kalsiyum, omega yağ asitleri ve protein eksiklikleri de önemli sorunlar arasındadır. Bu nedenle, ikiz bebek bekleyen annelerin beslenme düzenlerine dikkat etmeleri ve gerekli besin öğelerini yeterli miktarda almaları önemlidir" şeklinde konuştu.

İkiz gebeliklerde kalsiyum ihtiyacının özellikle gebeliğin son aylarında arttığını vurgulayan Dr. Öztürk, "Kalsiyum eksikliği kemik sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle, anne adaylarının kalsiyum içeren gıdaları düzenli olarak tüketmeleri veya takviye alımı yapmaları gerekebilir. Ayrıca, omega 3 yağ asitleri ve protein de sağlıklı bir gebelik için önemlidir. Omega 3 kaynaklarına balık, badem ve yeşil yapraklı sebzelerden ulaşılabilirken, protein ihtiyacı et, süt ürünleri ve kuru baklagillerden karşılanabilir" dedi.

Son olarak, Dr. Öztürk, ikiz gebeliklerin son aylarında kabızlık gibi sorunların yaşanabileceğini ve bu durumda meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, su tüketiminin de artırılması gerektiğini ve günlük en az üç litre su içilmesi gerektiğini ifade etti.