‘İktidar köprü, otoyol, şehir hastanelerinde suç işliyor’

‘İktidar köprü, otoyol, şehir hastanelerinde suç işliyor’
Prof. Dr. Uğur Emek, BiDeBunuİzle YouTube programında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı, Çanakkale Köprüsü ile ilgili mali verileri ortaya koydu. Prof. Emek, iktidar için “Yap-işlet-devret’in bilançolarını açıklamıyorlar,...

Prof. Dr. Uğur Emek, BiDeBunuİzle YouTube programında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı, Çanakkale Köprüsü ile ilgili mali verileri ortaya koydu. Prof. Emek, iktidar için “Yap-işlet-devret’in bilançolarını açıklamıyorlar, suç işliyorlar” dedi. Prof. Emek, kendisine iktidar yanlıları tarafından yöneltilen eleştiriler için de “Gerçekleri dile getirdiğim için benden pek hazzetmiyorlar” değerlendirmesi yaptı.

7 YILDIR BİLANÇODA GÖSTERİLMİYOR
Prof. Emek, iktidarın neden suç işlediğini de yine iktidarın çıkardığı yönetmeliklerle örneklendirirken “2014 yılında yayınlanan Genel Muhasebe Yönetmeliği var. Buna göre kamu kurumlarının bilançolarında nelere yer vermeleri gerektiği yazılıdır. Buna göre de 2015’te çıkarılan tebliğde yap-işlet-devret projelerinde neler yazılması gerektiği anlatılıyor. Köprü otoyol ve şehir hastaneleri projeleriyle ilgili mali veriler 7 yıldır bilançolarda gösterilmiyor. Hem Karayolları Genel Müdürlüğü hem de Sağlık Bakanlığı bilançolarına bakıyorum bu veriler gösterilmiyor. Bunların açıklamak istemedikleri bilgileri kılı kırk yararak araştırıyorum, hesaplayıp açıklıyorum” dedi.

MEVZUATA AYKIRI
Sözleşmelerin de “Ticari sır” denilerek açıklanmadığını hatırlatan Prof. Dr. Uğur Emek, Avrupa Birliği ve uluslararası mevzuata göre sözleşmelerin belli parametrelerinin de açıklanması gerektiği bilgisini paylaştı.

“Yurttaş olarak geçtiğimiz otoyolun, köprünün fiyatını bilmiyoruz. Vergilerimizden ne kadar kaynak harcandığını bilmiyoruz” diyen Prof. Emek, sözlerini şöyle sürdürdü:

BİRKAÇ YOLA 42, TARIMA 29 MİLYAR
“Çanakkale Köprüsü’nün resmi geçiş fiyatı 285 liradır. Cumhurbaşkanı 200 lira diye açıkladı. Bütçeden her geçiş için 85 lira para çıkacak. O da geçen olursa. Geçen olmazsa tamamı ödenecek. Bunu bize açıklamıyorlar. Örneğin Osmangazi Köprüsü’nde 184.5 lira geçiş ücreti, 483 lirası bütçeden veriliyor. Geçişler garantileri karşılanmadığı zaman tamamı bütçeden ödeniyor. Bu projeler millete anlatılırken en baştan cebimizden beş kuruş çıkmayacak denilmişti. Karayolları Genel Müdürlüğü tüm otoyol köprülerin trafik istatistiklerini açıklıyor. Ancak Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve şimdi de Çanakkale köprülerinin istatistiklerini açıklamıyorlar. Niye açıklamıyorsunuz? Nedir bu kapatma telaşı? Borç saklamak için yaptıkları işlem… Derdiniz ne, hastaneyi yıkıp şehrin dışına hastane yapıyorsunuz? Derdiniz ne Atatürk Havalimanı’nı kapatıyorsunuz, yeni bir tane daha yapıyorsunuz? Eser siyaseti adına gereksiz büyüklükte işler yapıyorsunuz. Köprülere hastanelere 42 milyar lira destek verilirken tarıma 29 milyar lira destek verildi.”