İliç'te son durumu Yerlikaya açıkladı: Aramalara ara veriyoruz

İliç'te son durumu Yerlikaya açıkladı: Aramalara ara veriyoruz
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan madendeki göçüğün altında kalan 9 işçiyi arama çalışmalarına ara verildi.İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar...
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan madendeki göçüğün altında kalan 9 işçiyi arama çalışmalarına ara verildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıklamalarda bulundu. 9 günün ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki ilk defa bölgeyi ziyaret etti.

9 kişi hakkında adli işlemler devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelana ilişkin gözaltı sayısının artabileceğini söyledi. “Şu anda 6’sı tutuklu 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak kaydıyla 9 kişi hakkında adli işlemler devam ediyor.” diyen Bakan Bayraktar, “Bu süreç büyük bir titizlikle devam ediyor. Maden faaliyetleri durduruldu. Temel odaklandığımız konu heyelana uğramış toprağın tekrar depolanmasıdır…” ifadesini kullandı.

Bayraktar’ın ardından sözü İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya aldı. Bakan Yerlikaya, “Çok büyük bir seferberlik ruhu buraya geldi. İnsan kaynakları açısından yaklaşık 3 bine yakın, araç-gereç açısından da 800’ün üzerinde bir mevcutla burada ilk andan itibaren arama-kurtarmaya başladık.” dedi.

9 işçiyi arama çalışmalarına ara verildi

Bakan Yerlikaya, sismik ölçümlerle sahada sürekli kayıt alındığını söyledi, “2 günden beri Sabırlı Deresi bölgesinde faaliyetlere ara verilmişti. Sebebi nedir? Biz önce arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, “Güvenli çalışma imkanı sağlanıncaya kadar ara verdik.” dedi.

Zehirli atığa rastlanılmadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bölgede yapılan ilk işin, heyelan alanında biriken toprağın nehirle buluşmasını engellemek olduğunu söyledi.

Kamuoyundan özür dilerim

“Toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığı ya da çevreye zararı var mı sorusuna cevap olabilmek amacıyla, arkadaşlarımız her gün 9 noktadan numune alıyorlar.” diyen Bakan Özhaseki, şu ana kadar bölgede tehlike oluşturacak zehirli bir atığa rastlanılmadığını söyledi. Özhaseki, bölgeyi 9 günün ardından ziyaret etmesine ilişkin, "Felaketin olduğu gün operasyon geçirdim o yüzden özür dilemem gerekiyorsa bütün kamuoyundan özür dilerim" dedi.

Bölgede sedde inşaatı sürüyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da ilk andan itibaren Devlet Su İşleri yöneticilerinin acil eylem planı oluşturduğunu söyledi.

Yüzey sularının baraja akmaması için sedde yapımına başlanıldığı bilgisini veren Bakan Yumaklı, “Sedde 8 metreye ulaştı, 11 metreye kadar ulaştıracağız. Önünde ve arkasında birikme ihtimali olan suları da atık havuzuna aktarmak üzere pompa sistemi de kurulmuş vaziyette.” dedi.

İhmali olanlar hesap verecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise olayın gerçekleşmesi noktasında müfettişlerin çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Işıkhan, “Burada ihmali olan kim varsa hukuk önünde hesap verecek.” dedi.