IMF: FİNANSAL İSTİKRARA YÖNELİK RİSKLER ARTTI

IMF: FİNANSAL İSTİKRARA YÖNELİK RİSKLER ARTTI
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel üst düzey yöneticiler ve üst düzey Çinli politika yapıcılarının bir araya geldiği yıllık Çin Kalkınma Forumu’nda konuştu. Georgieva, gelişmiş ekonomilerde...

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel üst düzey yöneticiler ve üst düzey Çinli politika yapıcılarının bir araya geldiği yıllık Çin Kalkınma Forumu’nda konuştu. Georgieva, gelişmiş ekonomilerde son zamanlarda bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın ardından finansal istikrara yönelik artan riskler konusunda uyarıda bulunarak, yüksek borç seviyeleri döneminde finansal istikrara yönelik risklerin arttığını belirtti. IMF Başkanı, dünya ekonomisindeki belirsizliklerin ‘olağanüstü yüksek’ olduğunu ve küresel ekonomik büyümenin bu yıl Ukrayna savaşı ve parasal sıkılaştırma nedeniyle yüzde 3’ün altında kalmasının beklendiğini söyledi.

Georgieva, “Enflasyonla mücadele için uzun süreli düşük faiz oranlarından çok daha yüksek faiz oranlarına yapılan hızlı geçiş, bankacılık sektöründeki son gelişmelerde gördüğümüz gibi, kaçınılmaz olarak stres ve kırılganlıklar yaratıyor” dedi.

Küresel finans sektörü, bankacılık sektöründe yaşanan çalkantılar nedeniyle bir süredir ağır sarsıntı yaşıyor. İsviçreli bankacılık devi Credit Suisse UBS tarafından satın alınırken orta ölçekli bir ABD’li banka olan Silikon Vadisi Bankası da iflas etti. Öte yandan banka hisseleri Deutsche Bank liderliğinde cuma günü yeniden düştü ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u kurum hakkında “endişelenecek bir neden olmadığını” belirtti.