İmrendiren istifa

İmrendiren istifa
Yunanistan’ın Larisa kenti yakınlarında önceki gece bir yolcu treni ile bir yük treninin çarpışması sonucu en az 38 kişi hayatını kaybetti ve 85 kişi de yaralandı. Kazanın ardından Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis...

Yunanistan’ın Larisa kenti yakınlarında önceki gece bir yolcu treni ile bir yük treninin çarpışması sonucu en az 38 kişi hayatını kaybetti ve 85 kişi de yaralandı. Kazanın ardından Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti, istasyon şefi tutuklandı. İki büyük depremde on binlerce, iki büyük tren kazasında 72 insanını yitiren Türkiye’de ise henüz tek istifa olmadığı gibi kazalarla ilgili cezalandırılan bile yok.

Yaklaşık 350 kişi taşıyan yolcu treni Atina’dan Selanik’e, yük treni de Selanik’ten Larisa’ya gidiyordu. Trenlerin neden çarpıştığı henüz bilinmiyor.

Bakanlıktan istifa eden Karamanlis, yaptığı açıklamada, “Bunun kurbanların anısını onurlandırmak için yapabileceğinin en azı olduğunu” belirtti. Karamanlis ayrıca devletin “uzun süredir devam eden” hatalarının sorumluluğunu aldığını vurguladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Tessali Bölge Valisi Konstantinos Agorastos, gece yarısından hemen önce Tempe kasabasında iki trenin kafa kafaya çarpıştığını belirterek “Çarpışma çok şiddetliydi. Yolcu treninin ilk dört vagonu raydan çıktı. Vagonlardan ikisi yangın nedeniyle tanınamayacak hale geldi” dedi. Agorastos, çarpışma öncesinde iki trenin de yüksek hızda seyrettiğini, makinistlerin birbirlerinden haberi olmadığını söyledi.

İSTASYON ŞEFİ TUTUKLANDI
Bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Çarpışmadan sonra 194 yolcunun kurtarılarak Selanik’e götürüldüğü açıklandı. Ülkede üç günlük yas ilan edildi. Polis Larisa’daki İstasyon Şefi’nin ihmalle ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi. Sinyallerden sorumlu 59 yaşındaki şefin suçlamaları reddettiği ve kazanın muhtemel bir teknik hatadan meydana gelmiş olabileceğini söylediği kaydedildi.

Trenden kurtarılan ve Reuters’a konuşan bir kişi, “Büyük panik yaşadık, vagonda herkes çığlık çığlığaydı. 10-15 saniye boyunca sarsıldık, camlar kırıldı, yana yattık, kablolar sarktı ve yangın çıktı” dedi. Bir diğer yolcu ise “Deprem gibiydi” ifadesini kullandı.

Sağ kurtulan yolcular, vagonlar yoldan çıkıp, alevler içinde kalırken “kabus gibi bir 10 saniyeden” bahsetti.


TÜRKİYE’DE HESAP VEREN YOK
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler 50 bine yaklaşırken bırakın sorumlu bir tek bakanı, tek bir kamu görevlisi bile istifa etmedi.

Ankara-İstanbul arasında sefer yapan “hızlandırılmış” tren, 22 Temmuz 2004’de kaza yaptı; 41 kişi hayatını kaybetti, 89 kişi yaralandı. AKP iktidarı, Devlet Demir Yolları yetkilileri hakkında soruşturma açılmasına bile izin vermedi.

TCDD yönetimi ya da AKP iktidarından tek bir kişi, tek bir gün dahi ceza almadı; sadece iki makinistten biri 5, diğeri 3 ay tutuklu kaldı.

Yargıtay iki kez yerel mahkemenin kararını bozdu. 15 yıl süren dava zamanaşımından düştü; 41 ölümün hesabı verilmedi. Sadece Anayasa Mahkemesi’ne başvuran bazı mağdurlara, “Hak ihlali” olduğu gerekçesiyle tazminat verilmesine hükmedildi.

8 Temmuz 2018 tarihinde Kapıkule’den İstanbul-Halkalı’ya doğru hareket eden yolcu treni Çorlu yakınlarından geçerken yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezinin kayması sonucu 5 vagon raydan çıktı. Kazada 25 kişi ölmüş 317 kişi de yaralandı. Kazaya ilişkin yargılama 5 yıldır sürüyor; ancak bu süreçte sorumlular değil sorumluların hesap vermesini isteyen ölenlerin yakınları daha çok yargılanıyor.