İnşallah ay’a gidiyoruz

İnşallah ay’a gidiyoruz
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de “Milli Uzay Ajansı Tanıtım Toplantısı’nda, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’na ilişkin yol haritasını ve bu yoldaki 10 hedefini açıkladı.Erdoğan ilk hedeflerinin, Cumhuriyet’in...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de “Milli Uzay Ajansı Tanıtım Toplantısı’nda, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’na ilişkin yol haritasını ve bu yoldaki 10 hedefini açıkladı.
Erdoğan ilk hedeflerinin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, 2023’te Ay ile ilk temasın sağlanması olduğunu bildirdi. Erdoğan, “İnşallah Ay›a gidiyoruz. Hazırlıklarına başladığımız Ay programıyla bu hedefi 2 aşamada tamamlamayı düşünüyoruz” dedi. Erdoğan, programa ilişkin özetle şunları söyledi:
SON HEDEF UZAYA TÜRK VATANDAŞI GÖNDERMEK
“İlk aşamada 2023 sonunda kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle hayata geçireceğiz. Hem Ay’a ulaşmayı başaran ülkelerden biri olacak, hem de ikinci aşama için gerekli bilgileri toplamış olacağız. Ay’a yumuşak iniş gerçekleştireceğimiz ikinci aşamayı da tamamladığımızda Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri konumuna geleceğiz. Onuncu ve son hedefimiz, bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir.”

Monolitin sırrını Erdoğan açıkladı

Dünyanın ilk tapınağı olarak bilinen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe yakınlarında, üzerinde Göktürk alfabesiyle “Gökyüzüne bak, ayı gör” ifadesinin yazılı olduğu monolitin sırrı çözüldü.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Milli Uzay Programımızı, bugünlerde meşhur olan sloganıyla tüm dünyaya ilan ediyor ve diyorum ki; Gökyüzüne bak, ‘ay’ı gör” açıklamasını yaptı. Twitter’da da bu söz hashtag olarak açıldı.
Erdoğan, “Artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım” talebinde de bulundu.