İranlı şarkıcı Şervin Hacıpur Jîna Emini için şarkı yapmıştı: Sanatçıya hapis cezası verildi

İranlı şarkıcı Şervin Hacıpur Jîna Emini için şarkı yapmıştı: Sanatçıya hapis cezası verildi
Iranlı şarkıcı Şervin Hacıpur, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Jîna Emini için yazdığı şarkı nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.İran'da 'başörtüsünü düzgün...
Iranlı şarkıcı Şervin Hacıpur, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Jîna Emini için yazdığı şarkı nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İran'da 'başörtüsünü düzgün bağlamadığı' gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Jîna Emini için şarkı yapan Şervin Hacıpur, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. 26 yaşındaki pop şarkıcısının yaptığı 'Baraye' isimli şarkı, Eylül 2022'de Emini'nin katledilmesiyle başlayan ve ülkenin pek çok bölgesine yayılan protestolarda sık sık kullanılmıştı. Hacıpur, şarkı sebebiyle 'ulusal güvenliğe zarar vermek üzere insanları isyan etmeye teşvik' ile suçlandı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, İran'da parlamento seçimlerinin yapıldığı 1 Mart Cuma günü Instagram hesabından açıklama yapan Şervin Hacıpur, 'ulusal güvenliğe zarar vermek üzere insanları isyan etmeye teşvik ve provokasyon' suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Hacıpur'un açıklamasına göre, 'rejime karşı propaganda yapmak' ile de suçlanan sanatçı, bu iddiayla da 8 ay hapis cezası aldı. Mahkemenin kararını ne zaman verdiği ise netlik kazanmadı.

Şarkısı Grammy kazandı, Beyaz Saray’da çalındı

İran yasalarına göre, verilen hapis cezalarının infazının eş zamanlı olması mümkün. Bu ise Hacıour'un 3 yıl boyunca tutuklu kalabileceği anlamına geliyor.

Şervin Hacıpur'un İran'daki gençlerin Emini'nin ölümü sonrası neden protesto ettiğini anlattığı 'Baraye' (Uğruna) isimli şarkısı, Mart 2023'te Nevruz dolayısıyla Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlikte de çalınmıştı. Bundan bir ay önce ise ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden, Hacıpur'a 'sosyal değişim için en iyi şarkı' Grammy Ödülü'nü takdim etmişti. Hacıpur, Mahas Jîna Emini eylemleri sırasında bir süre tutuklu kalmıştı.