CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 15'inci gün: Refah Kapısı açıldı, araçlar beyaz bayraklarla Gazze'ye girdi

CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 15'inci gün: Refah Kapısı açıldı, araçlar beyaz bayraklarla Gazze'ye girdi
İsrail ile Fİlistin arasındaki çatışmalar Gazze'de bir sivil katliamına dönüşmüş durumda. Filistin Kızılayı, El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret ederek, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale...

İsrail ile Fİlistin arasındaki çatışmalar Gazze'de bir sivil katliamına dönüşmüş durumda. Filistin Kızılayı, El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret ederek, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yaptı. Öte yandan saat 10.00 itibari ile Refah Sınır Kapısı açıldı ve yardım TIR'ları Gazze'ye giriş yapmaya başladı

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediği bildirildi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

00.47| Bakan Koca: Gazze'ye Cumhurbaşkanlığımıza ait bir uçak, ilaç, tıbbi malzemelerle yarın sabah Mısır’a hareket ediyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Gazze’ye yardım amacıyla, Cumhurbaşkanlığımıza ait bir uçak, ilaç, tıbbi malzemelerle yarın sabah Mısır’a hareket ediyor. Uçakta 20 uzmandan oluşan hekim grubu bulunacak." dedi.

00.37 | Biden, kara harekatını geciktirmek için İsrail'le görüştüğünü söyledi 

Biden'a İsrail'i işgali ertelemeye teşvik edip etmediği soruldu.

Biden, "İsraillilerle konuşuyorum" dedi.

23.56 | İsrail güçlerinin Batı Şeria'da yaraladığı bir Filistinli hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Tulkerim kentindeki Er-Ras Mahallesi'nde geçen hafta İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan 19 yaşındaki Filistinli Kassam Faruk Ahmed'in yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail askerlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 85'e yükseldi.

23.45 | Hamas: İsrail kanı durdurmaya hazır değil 

Hamas, İsrailli iki esiri geri vermek istediğini ve İsrail'in bunu reddettiğini açıklamıştı. İsrail, konuya ilişkin bir yalanlama açıklaması yaptı. İsrail'in açıklamasının ardından Hamas, "Karşılığında hiçbir şey istemedik. Ne yazık ki, İsrail hükümeti onları almayı reddetti ve bu işgal hükümetinin ciddi olmadığının, akan kanı durdurmaya hazır olmadığının kanıtı" dedi. 

23.42 | İsrail, Hamas'ın esir iddialarını yalanladı 

Hamas, iki esiri serbest bırakmak istediğini fakat İsrail'in reddettiğini iddia etmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Kaçırılanları eve getirmek için her şeyi yapmaya devam edeceğiz" denildi. 

23.00| İsrail: Tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz 

Times of Israel'in haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, üst düzey komutanlarla yaptığı toplantıda, bugüne kadar Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait olduğu gerekçesiyle "binlerce hedefe binlerce bomba attıklarını" söyleyerek Hamas'ın "ilk gündeki gibi olmadığını" savundu.

İsrail ordusunun kara harekatı sırasında "Hamas sanki hiç zarar görmemişçesine davranacaklarını" dile getiren Bar, "Tüm gücümüzle saldıracağız ve Hamas sanki bizimle ilk gününde savaşıyormuş gibi vuracağız" diye konuştu.

22.41 Hamas'tan iddia: İki rehineyi daha serbest bırakacaktık, İsrail reddetti

Hamas, 7 Ekim saldırılarında rehin aldığı kişilerden ikisini daha insani gerekçelerle serbest bırakmak istediğini ama İsrail'in bunu reddettiğini ileri sürdü.

Hamas dün, iki ABD'li rehineyi serbest bırakmıştı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde ise iki rehineyi daha serbest bırakma niyetlerini arabulucu Katar'a bildirdiklerini ama İsrail'in bu kişileri almayı reddettiğini iddia etti.

El Kassam Tugayları, ABD vatandaşları Judith Tai Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Shoshana Raanan'ı Katar'ın girişimleri sonucu serbest bırakmıştı. Hamas'ın baskını sırasında doğum günü kutlaması için İsrail'de tatilde bulunan ikili, Filistin Kızılhaçı'na teslim edilmişti.

İsrail ordusu bugün teyit edilen rehine sayısını 210 olarak açıklamıştı. İzzedddin el Kassam Tugayları, kendi ellerinde 200, diğer grupların elinde de 50 İsrailli rehine olduğunu savunmuştu.

22.01 İsrail savaş uçakları Gazze'deki Nuseyrat Mülteci Kampını bombaladı

İsrail, savaş uçakları Gazze'deki Nuseyrat Mülteci Kampını bombaladı.

21.15| İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Gazze Şeridi’ne gireceğiz

İsrail ordu sözcülüğünün paylaştığı görüntülere göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun “Golani Tugayı” askerlerine seslendi.

Halevi, konuşmasında, “Gazze Şeridi'ne gireceğiz. Hamas'a bağlı unsurları ortadan kaldırmak amacıyla operasyonel bir görev üstleneceğiz. Ayrıca, iki hafta önce cumartesi günü (7 Ekim) gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve sahnelerini de aklımızda tutacağız.” ifadelerini kullandı.

21.12 İsrail, pazar yerini vurdu

İsrail, Gazze'de pazar yerini vurdu. Birçok kişinin öldüğü söyleniyor.

19.50| Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüştü

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilerek şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’deki son durum ve yaşanan süreç ele alındı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin insani yardımların Gazze’ye ulaşması ve yaralıların gerekli hallerde Türkiye’de tedavi edilebilmeleri için gayret sarf ettiğini ve bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını belirtti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı çözümün 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan sağlanamayacağını, Türkiye’nin kalıcı barış için uluslararası alanda mücadele vermeye devam edeceğini de ifade etti."

19.36| İsrail saldırısında bir Hizbullah mensubu öldü

Hizbullah, 8 Ekim’den bu yana Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalar hakkında yazılı bir açıklama yayınladı. 

Açıklamada, "Haydar Ali isimli bir Hizbullah mensubunun görevi sırasında hayatını kaybettiği" ifade edildi.

19.35| İsrail Savunma Kuvvetleri: Yapılması planlanan kara saldırısının genişletilmesine yönelik planlar onaylandı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yapılması beklenen kara saldırısının genişletilmesine yönelik planların onaylandığı ve hazırlıkların devam ettiği belirtildi.

IDF, birliklerin onaylanan operasyonel planlara uygun olarak eğitim gördüklerini açıkladı.

18.50| Hizbullah: Batı'nın iki devletli çözüm iddiaları göz boyamaktan başka işe yaramıyor

Hizbullah'tan yapılan açıklamaya göre Kasım, 20. yüzyılın başından beri İsrail'in Orta Doğu'daki varlığını cinayetlerle ve katliamlarla sürdürdüğünü ifade etti.

Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcı Kasım, şunları kaydetti:

"Direniş meşru bir haktır ve var olması gerekir, mücadele etme, yüzleşme ve özgürleşme hakkı vardır, aksi takdirde toprak geri alınamaz. ABD ve İsrail bilsin ki, şu anda olup biten her şeyin siyasi ve ahlaki sonuçlarına katlanacaklar. Batılı ülkelerin iki devletli çözümün savunucusu olduğu yönündeki iddialar göz boyamaktan başka bir işe yaramıyor."

18.10| İsrail ordusu Gazze'ye bildiri dağıttı: Kenti boşaltmayan siviller terörist sayılacak

İsrail ordusu tarafından, "acil uyarı" başlığı içeren ve havadan Gazze'nin kuzeyine bırakılan kağıtlarda, şu ifadelere yer verildi:

"Gazze Şeridi sakinlerine: Gazze Vadisi'nin kuzeyinde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Gazze Vadisi'nin güneyine gitmeyen ve kuzey bölgesini boşaltmamayı seçen herkes, terör örgütünün ortağı sayılarak öldürülebilir."

İsrail ordusu, kağıtları kendilerinin bıraktığını doğruladı.

20.53| Hizbullah, İsrail'e ait bir askeri araç ile tankı hedef aldı

Lübnan'daki Hizbullah, ülkenin güneyinden İsrail'e ait bir hummer askeri araç ile tankın hedef alındığını duyurdu.

Hizbullah, Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail ait Dovev yerleşim biriminde yer alan ve içinde askerlerin de bulunduğu hummer askeri aracın güdümlü füze ile hedef alındığı belirtildi.

Saldırıdan sonra hedef alınan askeri aracın yanına gelmek isteyen bir İsrail tankının da anti tank füzesi ile vurulduğu kaydedildi.

17.45| Lübnan sınırına İsrail bombardımanı

İsrail ordu sözcülüğünün açıklamasında, Lübnan topraklarından İsrail'in Har Dov bölgesine atış yapıldığının tespit edilmesi üzerine bu noktanın hava kuvvetleri tarafından vurulduğu belirtildi.

17.00| Batı Şeria'da tutuklama ve gözaltı dalgası

İsrail, Batı Şeria'da baskıyı artırdı: Filistinli tutuklu sayısı ikiye katlandı. 7 Ekim öncesi İsrail cezaevlerinde 5 bin 200 Filistinli bulunurken, bu sayı şimdi 10 binin üzerine çıktı

16.30| İngiltere'de Gazze yürüyüşü

İngiltere'nin başkenti Londra'da Gazze'ye destek için gösteri düzenlendi. Eylemciler, İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze'de ateşkes talep etti. Tunus'ta da destek gösterileri yapıldı.

16.20| Erdoğan'dan Stoltenberg'e telefon

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg arasındaki görüşmede, Gazze'deki son durum, insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insani yardım konuları ele alındı.

16.05| İngiltere’de Filistin bayrağı taşıyan bir genç polis tarafından gözaltına alındı

Sosyal medyada paylaşılan videoda, Filistin bayrağını boynuna saran bir gencin polislerce gözaltına alındığı ve etrafındakilerin bu anları kayıt altına aldığı görülüyor.

15.50| İsrail ordusu: Bir sonraki aşama için eğitime devam ediyoruz

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik beklenen kara harekatına hazırlık kapsamında "savaşın bir sonraki aşaması için" eğitime devam ettiklerini açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada birliklerin "onaylanmış operasyonel planlara uygun olarak eğitim yaptıkları" belirtildi. Daha önce İsrail Savunma Bakanı, Gazze'deki askeri harekatın "yeni bir güvenlik gerçekliği" oluşturmak amacıyla üç aşamada gerçekleştirileceğini söylemişti.

15.40| Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Lideri Zelenskiy ile Filistin'deki çatışmalara ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının yanında, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar ve bölgedeki insani kriz ele alındı. Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına göre Erdoğan görüşmede, İsrail-Filistin ihtilafı başta olmak üzere, bölgedeki çatışmalı süreçlerin barışçıl yöntemlerle çözümünün mümkün olduğunu ifade etti.

15.25| Hamas'tan yardımlara ilişkin açıklama

Hamas Gazze’ye yönelik yardımlara ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yardımın yalnızca Gazze Şeridi'nin güney bölgelerine dağıtılması, Siyonist İşgalcilerin, barbarca gerçekleştirdiği yıkıcı bombardıman ve korkunç katliamlarla, Gazze'nin kuzeyindeki halkımızı, güneye doğru göç etmeye zorlayarak, Gazze Şeridinin kuzeyini boşaltma projesine destek veren bir adımdır."

15.00| 4 bin 385 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze'ye yönelik saldırılarında 4 bin 385 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 bin 651 kişinin yaralandığını açıkladı.

13.30| Kıbrıs'ta 4 kişi gözaltına alındı

İsrail'in Lefkoşa'daki büyükelçiliği dışında küçük bir patlama meydana geldiği, gece yaşanan olayla bağlantılı olarak yaşları 17 ile 21 arasında değişen dört kişinin polis sorgusunda olduğu açıklandı.

13.25| İsrail ordusu: Yardımlar yalnızca Gazze'nin güneyine gidecek

İsrail ordusu Gazze'ye giren yardımların sadece güney bölgelere gideceğini ve yakıt girişinin söz konusu olmadığını söyledi.

12.30| Leyla Halid: Filistin işgal edilirse dünyada barış olmaz

Güney Afrika'da düzenlenen İnsanlığın İkilemleri Konferansı'nda konuşan FHKC’li Leyla Halid konferasnta yaptığı konuşmasında "Filistin işgal edilirse dünyada barış olmaz" ifadelerini kullandı.

12.00| İsrail'den vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmeyin uyarısı

İsrail, vatandaşlarını, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Orta Doğu, Arap ve İslam ülkelerine seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle “son günlerde dünyanın çeşitli ülkelerinde İsrail karşıtı protestolarda ciddi artış tespit edildiğine” işaret edilerek, İsrail vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısının sıkılaştırıldığı kaydedildi.

Açıklamada, “bir sonraki duyuruya kadar, Türkiye, Mısır (Sina dahil), Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas dahil olmak üzere tüm Orta Doğu/Arap ülkelerinde kalmaktan kaçınılması” tavsiye edildi.

11.40| BM'den açıklama: Okyanusta bir damla

Refah Sınır Kapısı açıldı ancak kapıdan geçecek yardımların ihtiyaçlar için yeterli olmadığı dile getiriliyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Juliette Touma, BBC Radio 4'e yaptığı açıklamada, Gazze'nin ihtiyaçlarının karşılanması için düzenli bir yardım akışı olması gerektiğini söylüyor:

Quote Message: Halihazırda geçiş yapmakta olan kamyonlar okyanusta bir damla olacak. Gazze'de sivillerin ihtiyaç duyduğu şey düzenli bir insani yardım akışının sağlanması. Halihazırda geçiş yapmakta olan kamyonlar okyanusta bir damla olacak. Gazze'de sivillerin ihtiyaç duyduğu şey düzenli bir insani yardım akışının sağlanması."

10.15| Refah Sınır Kapısı'ndan geçişler başladı

ABD’nin saat 10.00'da açılacağını söylediği Refah Sınır Kapısı’nda BM logolu ve beyaz bayraklı araçlar geçmeye başladı.

10.00| İsrail ordusundan açıklama: Bin 400'den fazla kaybımız var

İsrail ordusu tarafından bugün yapılan açıklamada, Hamas’la savaşın başlangıcından bu yana bin 400’den fazla kişinin öldürüldüğü, 4 bin 600 kişinin yaralandığı ve 200’den fazla kişinin rehine alındığı bildirildi.

Aynı zamanda Gazze’den İsrail’e 6 bin 900’den fazla roket atıldığı ve 450 başarısız fırlatma girişimi kaydedildiği belirtildi.

08.20| Gazze'deki çatışmalarda 16 Gazeteci öldürüldü

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada, "Gazze'de Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu" bildirildi.