İstanbul'da en az 164 kişi gözaltına alındı

İstanbul'da en az 164 kişi gözaltına alındı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, salgın nedeniyle zorunlu olarak verilen iki yıl aranın ardından kitlesel olarak Türkiye genelinde kutlandı. İstanbul'da grupların Taksim Meydanı'na çıkışına izin verilmedi, çok sayıda kişi...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, salgın nedeniyle zorunlu olarak verilen iki yıl aranın ardından kitlesel olarak Türkiye genelinde kutlandı. İstanbul'da grupların Taksim Meydanı'na çıkışına izin verilmedi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. 1 Mayıs mitingi Valiliğin belirlediği alan olan Maltepe'de yapıldı.

2013 yılından bu yana 1 Mayıs etkinliklerine kapatılan Taksim güne geniş güvenlik önlemleri ile başladı.

Kutlamaların geleneksel adresi olan meydana yalnızca sendika temsilcilerinin çıkmasına izin verildi.

Taksim'e ilk gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu yönetimi oldu.

Anıta çelenk bırakan DİSK'in Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, yaptığı açıklamada "1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır." mesajını verdi.

Sendikalar, Kazancı Yokuşu girişindeki anma noktasına da çiçek bıraktı.

Taksim'e çıkan birçok noktada ise polis göstericilere müdahale etti.

İstanbul Valiliği, öğle saatleri itibarıyla Beşiktaş ve Şişli'de 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Taksim meydanında bir gece önce Trabzonspor taraftarlarının kutlama yapması da, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından çifte standart olarak değerlendirildi.

GEZİ DAVASINDA TUTUKLANANLARIN MESAJI OKUNDU
Valiliğin İstanbul'daki miting için belirlediği Maltepe meydanındaki kutlamaya ise yoğun bir katılım vardı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Sendika ve sivil toplum kuruluşlarının yürüyüşü nedeniyle etkinlik bir saat geç başladı.

Sunuculuğunu gazeteci Özlem Gürses ile aktör Bülent Emrah Parlak'ın yaptığı mitingde konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi Davası'nda verilen cezaları hatırlatarak "Evet Mücella Abla, biz de seninle gurur duyuyoruz. 1 Mayıs Meydanı’nda söz veriyorum. Mücella Abla'nın sözü, Tayfun'un Vera'sı, Can'ın inadı bize emanettir. Onların sözleri 1 Mayıs meydanında emanettir" dedi.

Gezi sloganlarının da atıldığı meydanda, geçen hafta içinde dava kapsamında tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın mesajları okundu: "1 Mayıs'ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs."

‘TÜKETİM MADDELERİNE, ELEKTRİĞE, DOĞAL GAZA YAPILAN TÜM ZAMLAR GERİ ALINSIN’
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise yaptığı konuşmada iktidardan taleplerini sıralayarak şunları söyledi: “Bu güne kadar, bu iktidarın uygulamış olduğu temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğal gaza yapmış olduğu tüm zamları geri almasını, herkese güvenceli istihdam, güvenceli bir gelecek istiyoruz. Yine hukuksuzca ihraç edilen KHK’lı arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini, cinsiyetçi politikalara son verilmesini, savaş politikaları değil, barış ve diyalog yolu esas alınsın istiyoruz. Biliyoruz, yapmayacaklar ama biz yaptıracağız. Gitmek istemeyecekler ama biz göndereceğiz. Hesap vermeyecekler ama biz hesap soracağız.”

POLİS TEKNEYE İZİN VERMEDİ, CHP’Lİ BAŞKAN YÜZEREK ÇIKTI
Adalar Belediye Başkanlığı 1 Mayıs için daha önceki yıllarda yaptığı gibi tekne kiraladı. Büyükada'dan saat 10.30'da hareket eden teknede Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve CHP ilçe örgütü üyeleri de bulunuyordu. Ancak deniz polisi teknenin Maltepe'deki iskeleye yanaşmasına izin vermedi. Tekne yaklaşık 1 saat denizde bekletildi. Duruma tepki gösteren CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat denize atladı. Akpolat, alkışlar eşliğinde yüzerek denize çıktı.

CHP yöneticilerinin temasları sonucu, tekne de daha sonra İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün izniyle iskeleye yanaştı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de ANKA'ya yaptığı açıklamada, belediyenin geleneksel olarak yer yıl tekne kiralayarak toplantı alanlarına gittiğini belirterek, polisin bugünkü tutumunu eleştirdi. Gül, "Bir saat boyunca denizde dolaştırıldıktan sonra nihayet kıyıya çıkmamıza izin verildi. Adalar halkının da tüm İstanbullular gibi alanlarda kutlama yapmaya hakkı var. Bu engellenemez" dedi.

ANKARA’DA 1 MAYIS’IN ADRESİ TANDOĞAN
İzmir, Ankara ve Diyarbakır'da da kutlamalar geniş katılımla gerçekleşti.

İki yıldır korona virüsü pandemisi nedeniyle yapılamayan 1 Mayıs mitingi için Ankara’da emekçiler Atatürk Kültür Merkezi’ne yakın noktada toplandı. Burada oluşturulan kortej Tandoğan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. KESK dönem sözcüsü Hüseyin Köklü, Ankara Tandoğan meydanında yaptığı 1 Mayıs konuşmasında, Gezi davasında mahkum edilenlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İZMİR’DE COŞKULU KUTLAMA
İzmir’de iki yıl aranın ardından 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Binlerce yurttaş, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ses çıkarırken, zamların geri alınmasını talep etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada, "Ey saraylılar açlığımızdan korkun. Dürüstlüğümüzden korkun. Aşkımızdan korkun. Aklımızdan korkun. Sel gibi büyüyüp giden, dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar; Mumcular'dan korkun, Denizler'den korkun, Ali İsmail Korkmazlar'dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun!" dedi.


DİYARBAKIR’DA MIZRAKLI’NIN MESAJI OKUNDU
Diyarbakır'da 4 saat süren etkinlikte HDP yanında CHP bayrakları da yer aldı. Sendikalar ve siyasi partiler kortej halinde alana girdi. Kutlamalarda tutuklu Diyarbakır
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mızraklı'nın mesajı okundu.

Mızraklı mesajında, “Emekleriyle dünyamızı şekillendiren emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutluyor, özgür ve eşit bir yaşama olan inancımla bu zorlu mücadele de hepimize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.