İtirazlara rağmen Dicle Nehri kıyısına kurulan çadırkent tahliye ediliyor

İtirazlara rağmen Dicle Nehri kıyısına kurulan çadırkent tahliye ediliyor
Depremzedeler için Diyarbakır’da kurulan ve yeri nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı çadırkentin tahliye edilmesine dün başlandı.6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Silvan yolu üzerinde, Dicle...

Depremzedeler için Diyarbakır’da kurulan ve yeri nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı çadırkentin tahliye edilmesine dün başlandı.

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Silvan yolu üzerinde, Dicle Nehri kıyısında kurulan çadırkentin konumu eleştirilmişti. Sivil toplum kuruluşları, Dicle Nehri üzerindeki barajlarda yaşanabilecek olumsuzlukta çadırkentin sular altı altında kalabileceği uyarısında bulunmuştu. Uyarılara rağmen çadırkentin yeri değiştirilmedi. Alt yapısının tamamlanmasının ardından çadırlar kuruldu.

Çadırkentin dışına trafik ışıkları konulurken, belediye toplu taşıma seferlerine başladı. Ancak 15 Mart’taki aşırı yağışlar nedeniyle çadırlar sular altında kaldı. Bunun üzerine Diyarbakır Valiliği, çadırkentte kalan 450 depremzede aileyi tahliye etmek zorunda kaldı. Kentteki öğrenci yurtlarına yerleştirilen depremzede aileler aradan geçen sürede çadırkente dönmedi. 4 bin 200 çadırın kurulduğu, 2 bin 600 metre içme suyu, 2 bin 100 metre kanalizasyon ve bin 800 metre terfi hattının döşendiği çadırkentin elektrik altyapısı da kurulmuştu.

VOA’dan Mahmut Bozarslan’ın haberine göre; 12 Şubat’ta ilk çadırların kurulduğu çadırkent, yaklaşık 70 gün sonra tahliye edilmeye başlandı. Dün sabah saatlerinde çadırkente gelen askerler, çadırları sökmeye başladı. Çadırkentin yerine karşı çıkanlar arasında bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Allah’tan can kaybı oluşmadan bu yanlıştan dönüldü. Ama oluşan önemli bir mali bir tablo var, mağdur olan insanlar var. Onun için ısrarla yerel aklı bir an önce ortaklaştırmak özellikle önemli ve bir gerekli. Bu da bunun bir sonucu ve göstergesi zaten. Umarım bundan bir ders çıkarırlar da bundan sonraki uygulamalarda kent ve sivil toplumu işin içine katarak böyle adımlar atarlar” dedi.