İttifakların ikinci tur hesabı: Yerel seçimlerin birinci turu!

İttifakların ikinci tur hesabı: Yerel seçimlerin birinci turu!
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur haftasına girilirken hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı'nda yerel seçim hesapları yapılıyor. İki ittifakta ikinci tur seçimini, “yerel seçimlerin birinci turu” olarak da görüyor.Millet...

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur haftasına girilirken hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı'nda yerel seçim hesapları yapılıyor. İki ittifakta ikinci tur seçimini, “yerel seçimlerin birinci turu” olarak da görüyor.

Millet İttifakı, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki oy farkını artırmayı hedefliyor. Sonuçlarda mevcut farkın yükseltilmesi aynı zamanda Millet İttifakı’nın mevcut büyükşehir belediye başkanlarının “güven oyu” alarak, Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere hazırlanacağı anlamına geliyor.

Cumhur İttifakı da pazar günü yapılacak seçimlerde oy farkını lehlerine dönüştürmeyi ve yerelde kaybettiği otoriteyi tekrar kazanarak, 2024 seçimlerine moral üstünlüğüyle gitme hesabı yapıyor.

Erdoğan'dan talimat

Seçimlerden sonra yapılan AKP’nin ilk Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında ikinci tur seçimlerinin “yerel seçimlerin birinci turu” olarak değerlendirildiği ve buna dair hazırlıklarla ilgili de kesin talimat verdiği öğrenildi.

Erdoğan’ın bu talimatı, Ankara’da konuşulurken, özellikle CHP içinde de tartışıldı.

"İkinci tur, yerel seçimleri direkt etkileyecektir"

Gazete Pencere’ye konuşan CHP kurmayları, “Mevcut büyükşehir ve diğer il-ilçe belediye başkanlarımız son 3 yılda önemli çalışmalar yaptı. Bunun karşılığını son seçimde büyükşehirlerde yeterince oy alamadık. Bu nedenle ikinci tur seçiminde güven oyunumuzu daha fazla oy farkı açarak alacağız. İkinci tur seçimleri yerel seçimleri de doğrudan etkileyecektir” yorumu yaptı.

CHP’li kurmaylar, ikinci tur seçimlerinde büyükşehirlerinde oy farkının açılacağına inandıklarının altını çizdi.

Öte yandan Erdoğan’ın talimatı ardından, AKP’li eski bakanların ve kamuoyunda karşılığı olduğu düşünülen isimlerin büyükşehirlere dağıldığı ve ikinci tur seçimlerinin yerel seçimlere hazırlığı olarak kampanya sürecini yönettikleri belirtiliyor.