İYİ Partili Zorlu, Yargıtay'ın Can Atalay kararını Meclis gündemine taşıdı

İYİ Partili Zorlu, Yargıtay'ın Can Atalay kararını Meclis gündemine taşıdı
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, Yargıtay’ın Can Atalay kararını meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a 4 soruluk soru önergesi veren Zorlu, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel...
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, Yargıtay’ın Can Atalay kararını meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a 4 soruluk soru önergesi veren Zorlu, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu kaldırılmış mıdır?” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, Yargıtay’ın Can Atalay kararını meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a 4 soruluk soru önergesi veren Zorlu, “Yargıtay’da kesinleşmiş bir kararın ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı sunulmuş olan Türk vatandaşları hakkında Anayasa Mahkemesi’nin lehe verdiği karara bağlayıcılık kazandıran mercii neresidir?” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Zorlu, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi’nin kararına “uymama” biçiminde karar vermesiyle başlayan yüksek yargı organları arasındaki kriz derinleşerek devam etmektedir. Türk vatandaşları ve Türk mahkemeleri normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan Anayasa hükümleriyle bağlı olmakla birlikte istisnaları bulunmadığı sabittir. Bu Anayasal kriz, zaten kötü olan Türk ekonomisini daha da kötüye götürmekte ve bedelini vatandaşımız ödemektedir. TBMM’de soru önergesi vererek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları sorduk. Bakalım yanıt verebilecekler mi” dedi.

Zorlu’nun, Bakan Tunç’a sorduğu sorular şu şekilde;

1- Yürürlükte olan Türk Anayasası’nın 153.maddesi iptal edilmiş midir?

2- Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu kaldırılmış mıdır?

3- Yargıtay’da kesinleşmiş bir kararın ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı sunulmuş olan Türk vatandaşları hakkında Anayasa Mahkemesi’nin lehe verdiği karara bağlayıcılık kazandıran mercii neresidir?

4- Bir Türk vatandaşının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Bölge Adliye/İdare Mahkemeleri veya ilk derece mahkemelerinin o kişi aleyhinde vermiş olduğu karara “uymama” hakkı bulunmakta mıdır?