İyi şeyler de oluyor

Geçen hafta, WPFest 2020 organizasyonundaydım. Oradaki konuşmada da yapay zeka ile oluşturulacak bir wordpress içerik sitesinin, Google Trendlerden anlık bilgiler ile akan bültenleri düzenleyerek inanılmaz hızlı içerik oluşturan bir haber sitesi yapabileceğinden bahsettim. Bu muhtemelen dünyanın en hızlı haber sitesi olacaktır. Üstelik editör sayısı kaç olursa olsun hiçbir site bundan daha çok içeriği daha hızlı oluşturamaz. 

Dijital işlerde yapay zeka, fiziksel işlerde ise robot kullanımı kaçınılmaz son. Sanıyorum Korona virüsünün etkileri de bunu çok hızlandıracak. Üstelik özellikle fiziksel dünyada Korona nedeniyle oluşan tatiller, artık dışarda robotları görmemiz gerektiğini yüzümüze vuruyor. Tabii buna dayanamayacak ekonomilerde, gelişmelere ciddi tepkiler de göreceğiz ama daha önce olduğu gibi bu sefer de bu etkiler kısıtlı kalacak. Beklenen gelecektir. 

Nitekim geçen hafta kurulan MusoshiAI bu konudaki ilk gelişmelerden biri olarak görülebilir. Şirket aslında üreticilere, işçi robotlar üretmek için kurulmuş. Üretim alanınız ne olursa olsun, markanın vaadi, buna uygun robotlar kiralayabileceğiniz yolunda. Japonya’da kurulan şirket, dünyanın her yerine robot gönderimi yapabileceğini söylüyor. 

İkinci iyi haber ise bankacılık sektöründen geldi. Hong Kong’da bu hafta içinde yepyeni bir banka kuruldu. Bu banka sanal banka lisansı ile kuruldu. MOX adındaki bu banka Standard Chartered, Hong Kong Telekom ve ülkenin en büyük sigorta şirketinin ortak girişimi. Yapı o kadar akışkan ki; bir hesap açıp kredi kartı çıkarmak üç dakikada gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda bankayı başka bir ülkede çalıştırmak ise yine çok kısa zamanda yapılıyor. Bu kadar karmaşık bir yapıyı üç girişimci, değişik mevzuatlar arasında kuran ise bir Türk. Deniz Güven Türkiye’den Standard Chartered’a üç yıl önce transfer oldu. Önce Singapur sonra da Hong Kong’da çalıştı. MOX’un CEO’su. 

Üçüncü iyi haberimiz ise Zero Mass Water adlı şirketten. Güneş panelleri ile çalışan bu şirket, güneş enerjisi ile su ısıtmıyor, elektrik de üretmiyor, su üretiyor. Panellerden evinize veya susuz bir yere yerleştirdiğinizde havadan su üretiyor. 

Eminim bir süredir Korona virüsünden ve oluşan distopik gündemden sıkıldınız ama globalleşmenin sınırlarını aştığı garip dünyada belki de buna ihtiyaç vardı diye düşünmek lazım. 

Ben üç yıldır İstanbul’un trafiğinden, yoğunluğundan rahatsız olduğum için Mersin’de oturuyorum. Çok mutluyum. Umarım siz de birgün bu şekilde bir düzen kurup, İstanbul’un keşmekeşinden kurtulabilirsiniz.

NETleşmek üzere! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi