Kadıköy Hasanpaşa'da 'Mahalle Meclisi' kuruldu

Kadıköy Hasanpaşa'da 'Mahalle Meclisi' kuruldu
Kadıköy'de Hasanpaşa Mahallesi'nde 'Mahalle Meclisi' kurularak yerel yönetimlerde daha etkin bir rol alınması ve mahalle sorunlarının çözümü için talepler dile getirildi. Meclis, özellikle deprem riskine karşı güvenli kentsel...
Kadıköy'de Hasanpaşa Mahallesi'nde 'Mahalle Meclisi' kurularak yerel yönetimlerde daha etkin bir rol alınması ve mahalle sorunlarının çözümü için talepler dile getirildi. Meclis, özellikle deprem riskine karşı güvenli kentsel yapılanma ve kentsel dönüşüm ilkelerine uygun projelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

31 Mart'taki yerel seçimler yaklaşırken birçok mahallede sivil örgütlenme çalışmaları da hızlandı. Son olarak da İstanbul Kadıköy'de Hasanpaşa Mahallesi'nde yaşayanlar bir araya gelerek 'Mahalle Meclisi'ni kurdu.

Hasanpaşa Mahallesi'nde açıklama yapan mahalleliler yerel yönetimin sadece yerel seçimde birilerini seçmek olmadığını vurgulayarak, "Yerel yönetimler her şeyden önce bir yerel yönetim anlayışını içerir ve öncelikle o yereldeki insanların demokratik örgütlenmesini gerektirir" dedi.

İki ana talepte bulunuldu

Yerelin kendini örgütlemesinin ve kendi sorunlarını tespit edilen taleplerini ortaya koymasının önemine vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu temelden hareketle Kadiköy Hasanpaşa’da yaşayan insanlar olarak bir yerel-mahalli örgütlenme hedefiyle Mahalle Meclisi oluşturmak için bir araya geliyoruz. Yerel seçimler gündemiyle toplanan Meclisimiz bu temelde mahallenin taleplerini yerel seçim ve yerel adayların gündemine taşıma kararı aldı.

Bir çok sorunumuz olmakla birlikte öne çıkan iki sorundan hareketle iki ana talepte bulunuyoruz.

1) Hasanpaşalılar olarak güvensiz bir yaşama mahkûm edilmiş vaziyetteyiz

Mevcut yapı stoku, niteliksiz yapı malzemeleri, yanlış kentleşme ve imar politikaları, rekreasyon alanlarının eksikliği kısacası bilinen ancak yok sayılan pek çok sorun yüzünden Hasanpaşalılar olarak güvensiz bir yaşama mahkûm edilmiş vaziyetteyiz.

Ülkemizde yaşanan her doğa olayının öncesinde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle büyük bir afete dönüşerek can ve mal kayıplarına neden olduğunu görüyoruz.

Hepimizi yasa boğan 6 Şubat depremleri hala hafızalarımızdayken bilim insanları tarafından yaklaştığı söylenen İstanbul Depremi'ne hazırlıksız yakalanmak istemiyoruz.

"Dönüşüm maaliyetlerini de karşılayamıyoruz"

İstanbul'un bir çok ilçesinde olduğu gibi Hasanpaşa’da da fahiş konut fiyatı ve kira artışları nedeniyle sağlıklı ve dayanıklı konut bulamayan bir çok komşumuz depreme dayanıksız binalarda oturmaya devam ediyor. Her gün derinleşen ekonomik kriz, artan inşaat maliyetleri ve yüksek kredi oranları nedeniyle dönüşüm maliyetlerini de karşılayamıyoruz.

Hasanpaşa Mahallesi'nin mevcut dokusuna ve mülkiyet durumuna bakılmaksızın yapılacak kat yüksekliği artışının çarpık yapılaşmanın önünü açacağını ve Hasanpaşa'nın yeni bir Fikirtepe olacağının farkındayız. Bu tehlikenin tüm bileşenlerin içerisinde olduğu, demokratik,şeffaf bir kentsel dönüşüm süreci ile aşılabileceğine inanıyoruz.

Bu yüzden kentsel ranta yol açmayacak, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uygun sadece kentsel dönüşüm maliyetini karşılayacak bir kat artışı talep ediyoruz.

Kentsel dönüşüm ilkeleri

Hasanpaşa Mahalle Meclisi Girişimi olarak aşağıda yayınladığımız kentsel dönüşüm ilkelerine uyulmasını istiyoruz;

1. Mahallemizdeki kentsel dönüşüm uygulamalarında fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulabilmesi için; meslek örgütleri ve mahalle meclisi girişimimiz başta olmak üzere tüm bileşenlerin süreçte yer almasını istiyoruz.

2.Konut alanlarının sağlıklı bir yaşam alanı niteliğine kavuşması için donatı alanlarının standartlara uygun olarak geliştirilmesini,teknik altyapının ve sosyal donatı tesislerinin konutlarla eş zamanlı biçimde kullanıma geçirilmesini istiyoruz.

3.Kentsel dönüşüm projelerinde, estetikten yoksun ve mahallemizi kimliksiz hale getirebilecek tek tip mekân üretiminin olmamasını istiyoruz.

4.Hasanpaşa'nın mahalle kültürünü mutlaka koruyacak,özgün niteliğini devam ettirecek, toplumsal yaşam ve kültürel değerlerini dikkate alacak bir yaklaşımın benimsenmesini istiyoruz.

5.Kentsel dönüşüm projeleri hiçbir koşulda sosyal ayrışmaya neden olmasın;kent hakkı, konut dokunulmazlığı ve barınma hakkı ilkeleri, kiracı komşularımızı da kapsayacak biçimde güvence altına alınsın istiyoruz.

"İETT garajı yeşil alana dönüşsün"

Mahallemizde standartların çok altında olan kişi başına düşen yeşil alan miktarının arttırılması gerekmektedir. Bunun için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onaylı vaziyet planında yer alan, İETT garajının "yeşil alan" olması hususunda yetkililer tarafından bir an önce adım atılmasını istiyoruz.

Nüfus yoğunluğunun ilçe ortalamasından yüksek olduğu mahalleler arasında olan Hasanpaşa için bunun artık tercih değil zaruri bir ihtiyaç olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz!