Kanada, Türkiye'ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdı

Kanada, Türkiye'ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdı
Kanada, Türkiye’ye yönelik insansız hava aracı ekipmanlarında da uygulanan silah ticareti ambargosunu kaldırdı.Kanada hükümeti, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik 2020'den bu yana uyguladığı...
Kanada, Türkiye’ye yönelik insansız hava aracı ekipmanlarında da uygulanan silah ticareti ambargosunu kaldırdı.

Kanada hükümeti, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik 2020'den bu yana uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını bildirdi.

Hükümetin resmi internet sitesinden ihracatçı firmalara yapılan açıklamada, sınırlamaların artık yürürlükte olmadığı belirtildi.

Açıklamada, 16 Nisan 2020'de Türkiye'ye savunma sanayi ile ilgili belli kalemlerin ihraç edilmesine yönelik başvurulara reddetme politikası uygulanmaya başlandığı hatırlatılarak, "Bu bildirimin tarihi itibarıyla muhtemel ret politikası artık yürürlükte değildir" ifadesi kullanıldı.

Mühimmat listesi de dahil olmak üzere ihracatçı gruplarca Türkiye'ye yapılacak ihracat ve komisyonculuk izni başvurularının, artık Kanada'nın risk değerlendirme çerçevesi kapsamında vaka bazında inceleneceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, uluslararası alandaki benzer ihracat izinlerindeki standart ifadelere de yer verilerek, üçüncü ülkelere satış durumunda güvence istenmesi ve insan hakları hukukuna ilişkin bazı atıflar da yer aldı.

Karar, Türkiye’nin İsveç'in Kuzey Atlantik Anlaşması'na (NATO) katılımına ilişkin olarak verilen onayın kısa bir süre ardından geldi.