Karar yazarı Taha Akyol: Mehmet Şimşek bu ağır yükü 'kademeli olarak' hafifletmek, sonunda kurtulmak istiyor

Karar yazarı Taha Akyol: Mehmet Şimşek bu ağır yükü 'kademeli olarak' hafifletmek, sonunda kurtulmak istiyor
Karar yazarı Taha Akyol, bugün kaleme aldığı yazısında Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’in Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM)  “kademeli olarak” hafifleteceğini ve sonunda kurtulacağını belirtti. Akyol’un yazısı...

Karar yazarı Taha Akyol, bugün kaleme aldığı yazısında Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’in Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM)  “kademeli olarak” hafifleteceğini ve sonunda kurtulacağını belirtti.

 Akyol’un yazısı şöyle:

Daha ilk icat edildiğinde, bunun eski “Dövize Çevrilebilir Mevduat” gibi bir bela olduğunu, kar topu gibi büyüyerek ekonominin sırtında ağır bir yük oluşturacağını bütün gerçek iktisatçılar söylemişti.

Bu gerçek iktisatçılar “bizden” olmadığı için uyarılarını iktidarda dinleyen olmadı. Hatta KKM’yi literatüre geçecek bir icat gibi gösterdiler. Hazine’ye Merkez Bankası’na hiç yük olmayacak diye açıklamalar yaptılar.

Şimdi Mehmet Şimşek bu ağır yükü “kademeli olarak” hafifletmek, sonunda kurtulmak istiyor.

Faiz çok yetersiz de olsa artırıldı ki, TL kıymetlensin, cazip hale gelsin diye… Ardından bankalara talimat verildi. KKM hesaplarını aşağıya çekmek ve TL’ye yöneliş sağlamak için, bankalar üzerinde baskı oluşturmak üzere “döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı” (20 Ağustos)

Çünkü “faiz sebeptir” dayatması yüzünden TL’yi değerlendirecek, TL’ye yönelişi sağlayacak bir faiz artırımı yapamıyorlardı.

Ama ne oldu? Dün açıklandı, vadesi dolan KKM’lerin yüzde 80’ni TL’ye gitmiyor KKM’de kalmaya devam ediyor, kalan yüzde 20’nin büyük kısmı dövize geçiyordu. (Reuters)

Ortodoks iktisadın yüzlerce yıllık tecrübelerle oluşmuş genel kurallarını uygulamak yerine böyle “epistemolojik kopuş” icatlarıyla sorun çözmeye kalkınca, sorun çözülmüyor.

Akyol'un yazısının tamamı için tıklayınız