"Karma eğitim haram mıdır?" sorusuna Diyanet'ten yanıt

"Karma eğitim haram mıdır?" sorusuna Diyanet'ten yanıt
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “kız okulları” açıklamasının ardından başlayan tartışma sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, karma eğitime ilişkin yöneltilen soruya, “İslam’ın...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “kız okulları” açıklamasının ardından başlayan tartışma sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, karma eğitime ilişkin yöneltilen soruya, “İslam’ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür” yanıtını verdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “kız okulları” açıklamasının ardından gerici STK’lar ‘karma eğitim’in kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Son olarak HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Karma eğitimin devam ettiği okullarda gençler birbirini taciz edebilir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, telefonlar ya da internet üzerinden sorulan soruları yanıtlayarak fetva veriyor. Kurul, bu kez ‘karma eğitim’ için bir soruya yanıt verdi. Kurul, internet üzerinden yöneltilen “Diyanet ‘karma eğitim’ hakkında ne düşünmektedir? Diyanet’e göre kadın ve erkeğin bir arada eğitim görmesi haram mıdır?” sorusunu yanıtladı.

Fetvada, “Müslüman erkek ve kadınların mahremiyet ve tesettür kurallarına riayet etmesi dini bir gerekliliktir. Buna göre İslam’ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür” denildi.

İlahiyatçı ve felsefeci Prof. Dr. Şahin Filiz ile ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Filiz, “Günlük yaşamın her alanında erkek ve kadın karma olabiliyorsa kutsal bir amaç için okullar ve sınıflarda karma eğitimin hiçbir sakıncası yoktur” dedi.

Cemil Kılıç ise “Diyanet’ten beklenmeyecek ölçüde çağdaş bir yanıt verilmiştir. Diyanet’in kadın ve erkeğin birlikte eğitimi mümkün görmesi son derece isabetlidir” diye konuştu.