KESTİRME YOL HEBA OLDU

KESTİRME YOL HEBA OLDU
2017 yılında Türkiye Kupası son 16 turunda Beşiktaş ve Fenerbahçe karşı karşıya gelmiş, oldukça çekişmeli geçen eşleşmede Fenerbahçe turu atlayan taraf olmuştu. Dönemin Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman,...

2017 yılında Türkiye Kupası son 16 turunda Beşiktaş ve Fenerbahçe karşı karşıya gelmiş, oldukça çekişmeli geçen eşleşmede Fenerbahçe turu atlayan taraf olmuştu. Dönemin Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman, Türkiye Kupasını küçümseyip değersizleştirme anlamımda “süt kupası” tabirini kullanmıştı. Orman; “Çok önemli değil, bu süt kupası neticede. Çok bizim açımızdan önemli değil. Ligde lideriz, önümüze bakıyoruz” şeklinde açıklamalar yapmıştı. Bu açıklamalar hem kısa hem de uzun vadede Fikret Orman’ı zor duruma sokmuştu.

O dönemden günümüze yaklaşık 5 sene geçti. Geçen bu 5 sene içerisinde Kulüplerimizin Avrupa’da aldığı başarısız sonuçlar ve A Milli Takımımızın yetersiz performansı ülke puanını iyice düşürerek, Avrupa Kupalarına katılımımızı zor koşullara evirdi. Şampiyonlar Ligine bir takımın direk, ikinci takımın ise eleme yaparak katıldığı seviyelerden, Şampiyonlar Ligine direk katılamayacak bir noktaya geldik. Üç büyük takımın Süper Ligde beklenen sıralamayı ve performansı yakalayamamaları da Türkiye Kupasına olan ilgiyi üst noktalara çıkardı. Tüm takımlar Türkiye Kupasını kazanarak hem sezonu kupa ile kapatmak hem de UEFA Avrupa Ligine direk katılım hakkı elde etmek için mücadele ediyor.

Sezona istediği gibi başlayamayan ve beklenen sonuçları alamayan Galatasaray için de Türkiye Kupası bu sezon çok büyük bir önem taşıyordu. Kadro yapılanmasında gençleşmeye giden ve uzun vadeli yatırım politikasında para kazanabileceği genç oyunculara ciddi bonservis bedelleri yatıran Galatasaray’da UEFA Avrupa Ligine gidebilmek hayati bir önem arz ediyordu.

Ligde ilk yarıyı 27 puanla 10’uncu sırada tamamlayan Galatasaray’da ilk hedef Türkiye Kupası olarak adlandırılmaya başlanmıştı. Kupayı 18 kez müzesine götüren sarı kırmızılılar, Türkiye Kupasını en çok kazanan takım olma ünvanına da sahip. Galatasaray’ın başında bu müsabakaya çıkan Fatih Terim ise Gündüz Kılıç, Ahmet Suat Özyazıcı ve Aykut Kocaman’la birlikte 3’er defa ile kupayı en çok kaldıran teknik direktör olmayı başarmıştı.

Galatasaray karşılaşmaya ideale yakın bir 11 ile başladı. Nellson, Kerem Aktürkoğlu ve Halil İbrahim Dervişoğlu ilk yarıda dinlendirilen isimlerdi. Emre Kılınç ve Barış Alper Yılmaz ise uzun süre sonra ilk 11’de başlama fırsatı bulan oyunculardı. Karşılaşmaya Galatasaray oldukça etkili ve bol pozisyonlu başlasa da soyunma odasına 1-2’lik mağlubiyet ile gitti. Geliştirdiği 16 gol denemesi ve 9 kaleyi bulan şuttan sadece 1 gol çıkarabilen Galatasaray, Denizlispor’un altyapısından yetişen 21 yaşındaki Abdülkadir Sünger’e takıldı. Genç kaleci müthiş bir performans ortaya koydu.

Fatih Terim İkinci yarıya Kerem ve Halil hamleleri ile başladı. Bu değişiklik çok kısa sürede meyvelerini verdi ve Galatasaray üst üste bulduğu gollerle skoru 3-2’ye getirdi. 3-2’den sonra yine çok net pozisyonlar Denizlispor’un genç kalecisine takıldı. Galatasaray 10 kişi kalınca da iyice geriye yaslanarak skoru korumaya çalıştı. Karşılaşmada başka gol olmayacağı düşünülürken, Denizlispor 90+7’de bulduğu gol ile maçı uzatmalara taşımayı başardı.

Uzatma dakikalarında eksik oynayan Galatasaray oyun üstünlüğünü kaybetse de çok sayıda pozisyon yakaladı ancak bu pozisyonları da değerlendiremeyince maç penaltılara kaldı. Galatasaray’ın bu kadar pozisyonu harcaması, final paslarında oyuncuların bencil tutumları çok ciddi bir problem olarak ortaya çıktı. Masaya yatırılması gereken çok önemli bir konu bu. Takım olmak, takım olabilmek atmak kadar attırmaya çalışmak bilinci ile oluşan bir kavramdır. Galatasaray bu bencilliğin ve takım olamamanın faturasını seri penaltı atışlarına kalarak ödedi.

Seri penaltı atışları günün en iyi ismi olan Denizlispor’un genç file bekçisi Abdülkadir Sünger’e kahraman olma fırsatı sundu. Abdülkadir bu fırsatı kaçırmadı ve hem attığı hem de kurtardığı penaltı ile Denizlispor’u bir üst tura taşımayı başardı.

Galatasaray’da Türkiye Kupası heyecanı başlamadan bitti. Devre arasında takıma çok ciddi neşterler vurulabilir. Fikret Orman’ın deyimiyle süt kupasında, kulüplerin bakış açısı ile Avrupa’ya giden kestirme yolda Galatasaray önemli bir fırsatı tepti ve bu sezon yarattığı hayal kırıklıklarına bir yenisini ekledi.