KHK’lılar adalet arıyor

KHK’lılar adalet arıyor
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilenler için itiraz mercii olarak OHAL Komisyonu kuruldu. OHAL...

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilenler için itiraz mercii olarak OHAL Komisyonu kuruldu. OHAL Komisyonu’nda başvurusu kabul edilen çok sayıda devlet memuru, aylardır atamalarının yapılmasını bekliyor. Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine hükmettiği Barış Akademisyenleri de beraat etmelerine rağmen, OHAL Komisyonu işlerine iade işlemlerine başlamadı. Komisyonun iadeleri neden beklettiğine ilişkin ise hiç bir açıklama yapılmıyor.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİ
1 YILDIR İŞE İADE BEKLİYOR

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları gerekçesiyle üniversitelerinden ihraç edilen Barış Akademisyenleri de aynı durumda. AYM kararı sonrasında neredeyse tamamı beraat etti. Beraat kararlarıyla birlikte OHAL Komisyonu’na başvuran akademisyenlerden işe edilen yok. Barış Akademisyenleri’nin avukatlığını yürüten Meriç Eyüboğlu, “OHAL Komisyonu süreci tamamen bilgi vermemek üzerine kurulu. Şu an neden işe iadeler gerçekleşmiyor, neden bekletiliyor bilmiyoruz. Defalarca randevu girişimde bulunmamıza, dilekçe vermemize rağmen hiç bir geri dönüş almadık” diyor.

40 bin kişi yargıda aklandı, işine dönemiyor

KHK’lılar Platformu sözcülerinden Levent Mazılıgüney, KHK’lar ile ihraç edilen 130 bin kişinin yaklaşık yüzde 40’ının adli işlemi olmayan, takipsizlik ve beraat kararı alan kişilerden oluştuğunu, bunun da yaklaşık 40 bin kişiye tekabül ettiğini söylüyor. Mazılıgüney, OHAL Komisyonu’nun beraat-takipsizlik alsa bile bazı kişilerin işe iade talebini reddettiğini bunun adli yargıyı hiçe saymak olduğunu vurguluyor. Kabul edilen işe iade taleplerinin ise bekletildiğini bununda en çok İçişleri Bakanlığı’nda yaşandığını söyleyen Mazılıgüney, “T24’de Tolga Şardan etkin pişmanlıktan yararlanan bir kişinin hala kaymakamlık yaptığını yazdı, nasıl oluyorda hakkında hiç bir dava bile olmayan kişiler işe iade edilmiyor da etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler görevine devam ediyor?” diye sordu.
ÖLÜRSE ŞEHİT, İHRAÇ EDİLİRSE VATAN HAİNİ
Mazılıgüney geçtiğimiz hafta Van kırsalında yaralanan ve yaşam mücadelesi veren Yarbay’ın 5 aya yakın tutuklu kaldığını sonrasında morbeyin mağduru olduğu için işine iade edildiğini hatırlatarak, “Bu insanları iade etmeselerdi ne olacaktı? Ölünce, yaralanınca şehit, gazi oluyor ihraç olunca vatan haini” dedi.
Hak ve Adalet Platformu’nun “3. yılında OHAL’in toplumsal maliyetleri” raporuna göre KHK’lıların yüzde 40’ı işsiz, geri kalanın ortalama geliri ise 1400 lira. Mazılıgüney KHK’lıların müthiş bir emek sömürüsüne maruz kaldıklarını, sigortalı çalışamadıklarını, genelde güvencesiz, esnek işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor.