Kilit ismi kaçırdılar bombacıyı bıraktılar

Kilit ismi kaçırdılar bombacıyı bıraktılar
Taksim'de meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Olayın bir numaralı şüphelisi Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 17 zanlının savcılıktan Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen...

Taksim'de meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Olayın bir numaralı şüphelisi Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 17 zanlının savcılıktan Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen sevk yazısında patlamanın aslında 12 Kasım’da gerçekleşeceği ancak 13 Kasım’a ertelendiği ve şüpheli Albashir’in 14 yaşındaki bir şüpheliyle olay öncesi keşif yaptığı kaydedildi. Raporda, olayda kullanılan TNT kalıntılarına araç içerisinde de rastlanıldığına dikkat çekildi.

‘HACI’ KOD ADLI ŞÜPHELİ ORGANİZE ETTİ

Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen sevk yazısının detayları ortaya çıktı. Sevk yazısında, saldırıyı Suriye’deki YPG içerisindeki istihbarat üst düzey sorumlusu olarak faaliyet gösteren ‘Hacı’ kod adlı şüphelinin organize ettiği, İdlib’e gidip irtibatlanarak ‘Bilal’ kod adlı şüpheliyle birlikte kaçakçılar vasıtasıyla sınırdan geçerek Türkiye’ye yaklaşık 4 ay önce giriş yaptığı aktarıldı.

ARAÇTA TNT KALINTILARI

Bilal ve Ahlam Albashır’ın planlı faaliyetleri dahilinde tekstil atölyesinde bulunan ve patlamaya neden olan düzeneği çanta içerisine yerleştirerek Yasir Alkoralı’nın kullandığı araç ile Taksim’e doğru yola çıktıkları ve Taksim’e ulaştıklarında eylemci Ahlam Albashır’ın bomba düzeneğinin bulunduğu çanta ve elindeki poşetlerle inerek olayın meydana geldiği alana ilerlediği, Bilal’in ise Yasir Alkoralı ile tekstil atölyesine geri döndüğü, olayın neticesinde Yasir’in kullandığı araç üzerinden yapılan olay yeri inceleme işlemleri sonucu düzenlenen raporda ise olayda kullanılan TNT kalıntılarına araç içerisinde rastlanıldığı kaydedildi.

BİLAL HASSAN’A ZAMAN KAZANDIRDI

Ahlam Albasır'ın patlama sesiyle koştuğu görülürken, Bilal Hassan Esenler'e ulaşmıştı. Hassan'ın Esenler'de Ammar Jarkas isimli bir şüpheli aldı. İnsan kaçakçısı olduğu belirtilen Jarkas'in ifadesinden kendisini olay günü Halil Mence'nin aradığını, kendisine bir kişinin konum atacağını ve oradan alması gerektiğini öne sürdü.

Jarkas ifadesinin devamında, saat 16.15 sıralarında yanına bir kişinin geldiğini ve içeride eşyaları olduğunu yardım etmesini istediğini belirtti. Çuval ve çantaların olduğu eşyaları aldıktan sonra da Edirne'ye 2 saat içerisinde götürdüğünü öne sürdü. Bombacı kadın teröristin, 40 dakika beklemesinin ardındaki sırrın Hassan'a zaman kazandırmak olduğu belirtildi. Hassan'ın Esenler'e ulaşmasıyla saldırının aynı dakikalarda yaşanmasının bunu doğruladığı belirtildi.

"BİZ BİLDİRMEDEN POLİS GELDİ"

Sevk yazısında yer alan şüpheli Ammar Jarkas’ın ifadesinde, "Bilal isimli kişiyi tanımam. Ben korsan taksicilik yaparım, Halil Menci onu taşımamı istedi, Halil Menci Suriye’de Kamışlı’da oturuyor. Ben hiçbir şey bilmeden sadece onu taşımam söylendi. Yakalandığım yerde komşumuzun evidir. Biz sonradan o evdeyken onun fotoğrafını gördüğümüzde polise bildirmek istedik ancak biz bildirmeden polis geldi’’ dediği aktarıldı.

Şüphelilerin yeni görüntüleri ortaya çıktı

TAKSİM'DEKİ BOMBALI SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİREN AHLAM ALBASHIR İLE FİRARİ TERÖRİST BİLAL HASSAN'IN TÜRKİYE'DE KARI-KOCA ROLÜ YAPABİLMELERİ İÇİN SURİYE'DE HAZIRLANAN SAHTE EVLİLİK BELGESİ ORTAYA ÇIKTI. BELGEYE GÖRE ALBASHIR, 1000 SURİYE DİNARI KARŞISINDA BİLAL'LE EVLENDİRİLDİ.

Taksim İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı düzenleyen Ahlam Albashır'ın Taksim'e gidişinden kısa süre önce Esenler'de telefonla konuştuğu anların görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülerde Albashır’ın, Esenler'de kaldığı atölyenin yakınında kulağına dayadığı telefonla ilerlediği görülüyor.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır ile Bilal Hassan'ın Türkiye'de karı-koca rolü yapabilmeleri için Suriye'de hazırlanan sahte evlilik belgeleri de deşifre edildi.

Misafir diye geldi

İstiklal Caddesi’nde yaşanan bombalı saldırının şüphelisi Ahlam Albashır’ın yakalandığı evde ikamet eden Afrinli aile, kadının eski Arap komşuları tarafından “misafir” diye evlerine getirildiğini ve Ahlam Albashır’ı daha önce hiç görmediklerini söyledi.

Kendilerine “komplo” yapıldığını belirten Emine Heso ve 16 yaşındaki oğlu Mahmud Heso, evde ne internet ve telefon olmadığı için İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamadan haberdar olmadıklarını söyledi.

Erbil merkezli haber televizyonu Rudaw’a konuşan aile üyesi şunları söyledi:

“Eski komşularımız Hatice ve oğlu Ahmed evimize geldiler. O gece (14 Kasım) Hatice o kızla (şüpheli Ahlam Albashır) evimize geldi. ‘Hayırdır Hatice dedim, bu kim?’ diye sordum. ‘Bu bizim misafirimiz, yarın Avrupa'ya gidiyor’ dedi. Kadın ‘ben Halepliyim’ dedi. Burnunda ve çenesinde hızlamarı vardı. Siyah tenliydi. ‘Suriyelilere benzemiyorsun’ dedim. ‘Suriyeliyim’ dedi”