"KİT'lerin görev zararları yüzde 412 arttı, rekor BOTAŞ'ta"

"KİT'lerin görev zararları yüzde 412 arttı, rekor BOTAŞ'ta"
Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) görev zararlarında, yüzde 412 oranında artış yaşandığı ortaya çıktı. CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş’in derlediği verilere göre, rekor artış BOTAŞ’ın görev giderinde yaşandı....

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) görev zararlarında, yüzde 412 oranında artış yaşandığı ortaya çıktı. CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş’in derlediği verilere göre, rekor artış BOTAŞ’ın görev giderinde yaşandı. Geçen yıl ilk yedi aylık dönem için kurumun 5 milyar TL olan görev zararı bu yıl 32 milyar TL’yi buldu.

T24'ten Eray Görgülü'ye konuşan Ateş, merkezi yönetimin ilk yedi aylık giderlerini değerlendirdi. Kamu kurumlarında ve KİT’lerdeki görev zararlarının seçimin etkisiyle çok ciddi boyutlarda arttığına dikkati çeken Ateş, şunları söyledi:

“KİT’lerin görev zararlarındaki artış yüzde 412 oranında. Ödenen rakam 17 milyardan 90 milyar liraya yükseldi. Bütçe rakamları açıklandıkça AKP’nin seçim yatırım harcamalarının maliyeti net biçimde ortaya çıkıyor. Geçen yılın ilk yedi ayında 5 milyar lira görev zararı aktarılan BOTAŞ’ın bu yılın ilk yedi ayındaki zararı astronomik bir biçimde yüzde 540 artarak 32 milyar liraya yükseldi. Seçimden önce ‘yerli gaz bulundu’ propagandası ile vatandaşa bir aylık ücretsiz doğal gaz verilmesinin faturası, vatandaşın vergileri ile dolaylı yoldan ödendi. Yine vatandaşın cebinden AKP iktidarı şov yaptı." Ateş şöyle devam etti:

“Kamu bankalarının görev zararları da patladı”

Geçen yılın ilk yedi ayında Ziraat Bankası’na 4,4 milyar lira, Halk Bankası’na 5,3 milyar lira görev zararı aktarılmıştı. Bu yıl Ziraat Bankası’na Ocak-Temmuz aylarında aktarılan görev zararı yüzde 93 artarak 8,5 milyar liraya, Halk Bankası’na ödenen ise yüzde 46 artarak 7,8 milyar liraya çıktı. Aslında seçim yatırımı olarak sunulan ucuz kredilerin faturası yine vatandaşın vergilerinden karşılandı.

“Ucuz elektriğin faturası da vatandaşa”

Geçen sene ocak-temmuz ayları arasında Elektrik Üretim A.Ş.’ye herhangi bir görev zararı ödemesi yapılmamıştı. Bu kadar büyük bir ödemenin neden yapıldığının mutlaka kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Seçim için elektrik faturalarının zamlanmasını önlemek için mi, yoksa dağıtım şirketleri EÜAŞ’a yapmaları gereken ödemeleri yapmadıkları için mi bu zarar oluştu. Mutlaka takipçisi olacağız.”