KKM’de faiz sınırı kalktı

KKM’de faiz sınırı kalktı
KKM hesapları, yeni yılda 1 trilyon 415 milyar lira ile 3 ayın dibine gerilerken Merkez Bankası'ndan tartışma yaratacak bir hamle geldi. Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen yazıda, TCMB'nin karşı taraf olduğu KKM işlemlerindeki...

KKM hesapları, yeni yılda 1 trilyon 415 milyar lira ile 3 ayın dibine gerilerken Merkez Bankası'ndan tartışma yaratacak bir hamle geldi. Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen yazıda, TCMB'nin karşı taraf olduğu KKM işlemlerindeki faiz sınırının kaldırılacağı bildirildi.

Doların 2022 sonunda 2 ay boyunca 18.60-18.70 aralığında görece bir yatay seyir izlemesi kur korumalı mevduat (KKM) ürününe hem ilgiyi azalttı hem de vadesi dolan hesaplarda yenileme oranlarının düşmesine neden olmuştu.

Kur korumalı mevduatta faize, politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. TCMB politika faizi yüzde 9 seviyesinde bulunurken, kur korumalı mevduatlarda faizde yüzde 12'lik üst sınır vardı. Şirketlerin KKM hesaplarına getirilmiş olan kurumlar vergisi istisnasında 2022 yılı sonunu kapsayacak bir şekilde genişlemeye gidildi. 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında yer alan yabancı paralarını yıl sonuna kadar KKM kapsamında değerlendirmeleri durumunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacak.