KKM’nin Hazine’ye yükü 85 milyar TL

KKM’nin Hazine’ye yükü 85 milyar TL
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç… Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor” diyerek piyasa koşulları uygun olmadığı halde ısrarla faiz indirtmesiyle hızla yükselen döviz kurlarını...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç… Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor” diyerek piyasa koşulları uygun olmadığı halde ısrarla faiz indirtmesiyle hızla yükselen döviz kurlarını durdurmaya çalışmanın maliyeti her geçen gün ağırlaşıyor.

“Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz” diyerek başlattıkları yeni ekonomi politikasıyla enflasyon, cari açık rekor kırarken Merkez Bankası net rezervleri eksi 59 milyar dolara kadar geriledi. Sadece bu yıl dövize müdahale için harcanan tutar 70 milyar doları buldu. Ayrıca Erdoğan’ın dolar kurunu dizginlemek için hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat sisteminin Hazine’ye de vatandaşa da yükü her geçen gün ağırlaşıyor. Türk Lirasını özendirmek ve birikimlerin Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile devreye sokulan KKM’nin eylül ayında bütçeye doğrudan getirdiği maliyet 9,3 milyar TL oldu. Böylelikle 7 ayda toplam maliyet 85 milyar TL’ye çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 9,3 milyar liralık maliyete TCMB tarafından ödenen tutar ve vergi muafiyeti dahil değil.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 7 Ekim haftası itibariyle kur korumalı mevduatta 1,42 trilyon TL toplandı.