KKTC Başbakanı Tatar: Ada’da suları bölersek gerginlik kalmaz

KKTC Başbakanı Tatar: Ada’da suları bölersek gerginlik kalmaz
Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta artan gerilim hakkında, “Kıbrıslı Rumlar ülkenin karasularını ve sondaj haklarını bizimle paylaşmayı kabul ederse petrol ve doğalgaz arayışından kaynaklanan gerginlikler...

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta artan gerilim hakkında, “Kıbrıslı Rumlar ülkenin karasularını ve sondaj haklarını bizimle paylaşmayı kabul ederse petrol ve doğalgaz arayışından kaynaklanan gerginlikler azalacaktır” dedi. Associated Press haber ajansına konuşan Tatar, böylesi bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler’in yeniden birleşmeyi amaçlayan görüşmeleri öncesinde yapılması gerektiğini söyledi.
‘HİDROKARBON MESELESİ BİR TEST’
Hidrokarbon meselesinin iki ülkenin birçok konuda aynı fikirde olup olmadığına ilişkin bir test olduğunu söyleyen Tatar, “Bu konuda anlaşabilirsek, konunun Kıbrıs sorununun çözülmesinin yanı sıra bölgesel barışın, Rum-Türk dostluğunun sağlanmasında katalizör görevi göreceğine inanıyorum” dedi.
GKRY REDDETTİ
Tatar’ın önerisi, Yunanistan ve Türkiye arasında gerilimi artıran Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarıyla ilgili meselede Kıbrıslı Türklerin eski pozisyonuna dair yeni bir bakış açısı.
Ancak öneri Kıbrıs hükümeti tarafından reddedildi. GKRY yönetimi böylesi bir önerinin yasadışı bir varlık olarak gördükleri Kuzey Kıbrıs yönetimine egemenlik hakkı vereceği ve kendi toprak haklarını da baltalayacağı görüşünde.