Konuşamadıklarımız…

Çoğumuz için sıradan olan ve bu yüzden konuşmadığımız, konuşmaya gerek duymadığımız bazı engeller bazılarımız için oldukça sıradışıdır
Yürümek, içmek, konuşmak, cinsellik gibi… Bu sıra dışılık, farklılıktan kaynaklanmakla birlikte özellikle toplumdaki ön yargılar ile birleşerek “eksiklik” olarak algılanmaktadır. Ki insan, hayatının bir aşamasında mutlaka farklılıkla karşılaşmaktadır. Bebeği olan, yaş almış veya küçük bir ev kazası geçiren bir insan, bir süre farklı bir yaşam sürecektir.
Bazılarımız için ise “farklı yaşam” ömür boyudur; tekerlekli sandalyeyle hayata devam etmek, zihinsel anlamda sorun yaşamak, görme veya işitme yetisini kaybetme gibi. Toplum olarak şöyle bir çıkmazımız var bizim; Bir insan yürüyemiyorsa, göremiyorsa veya zihinsel yetersizliği varsa o insanın cinselliğini yok sayabiliriz.
Özellikle zekâ geriliği yaşayan insanlara karşı acımasız ve anlayışsız tutum sergiliyoruz. Eğer farklı olan sizseniz, zihninizde cevapsız soruların yanıtını bulmaya çalışıyor fakat “normal olanlar” tarafından bir dirençle karşılaşıyorsunuz.
Ebeveynseniz, çocuğunuza kendi tecrübelerinizi referans alarak yardımcı olmaya çalışıyorsunuz fakat yetersiz kalıyorsunuz. Bilindiği üzere insanın temel ihtiyaçları içinde ilk basamakta yeme, içme ve güvenliğin yanı sıra cinsellik de vardır. Fakat toplum, özel durumu olan bireylerin cinsellik ihtiyacını yok sayıyor. Dolayısıyla herhangi bir çözüm de üretmiyor. Neticede maalesef ki bu yok saymanın ve çözüm üretmemenin geri dönüşü (bireyler ve toplum açısından) olumlu sonuçlar vermiyor.
Cinsellik hâlâ bir tabu ülkemiz için. Çeşitli kaygılarla dokunulmak istenmeyen bir alan. Biz, korkularını yenen birkaç cesur arkadaşla bu alanda bir şeyler yapmak istedik. (Seksüel pedagoji danışmanlığı henüz Türkiye’de olmayan bir alan ve bu nedenle de Avrupa’dan danışmanlık hizmeti alıyoruz).
Bu yapacağımız çalışmada gideceğimiz yolu çizmek için belirlediğimiz amaçlarımızdan bazılarını sayacak olursam genel anlamda şu başlıklar ortaya çıkıyor:
• Felçli bir ortopedik engelli bireyin özel gereksinimleri ile ilgili sorularına en doğru, sağlıklı ve pratik olan bilgiyi ulaştırmak.
• Görme engelli bireyin özel gereksinimlerini nasıl yerine getireceğine, varsa evlilik hayatını nasıl kolaylaştıracağına dair çözüm önerileri sunmak.
• Zihinsel engelli çocuk sahibi olan ebeveynlere çocuğunun cinsel ihtiyaçları ve sorunlarına nasıl çözüm bulabileceklerini detaylı bir şekilde öğretmek.
• İşitme engellilerin algılayabileceği görseller ve sade bir dil kullanılarak oluşturulmuş metin içerikli bir mahremiyet rehberi hazırlamak.
Bu köşeyi okuyan veya yakın çevresinde istismara uğrayan engelli bireyler varsa; [email protected][email protected] adreslerinden bize ulaşabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Baykal Arşivi