Köprü ve otoyollara rekor ödeme

Köprü ve otoyollara rekor ödeme
'Yap-İşlet-Devret' modeliyle köprü ve otoyolların işletmecilerine üç ayda bir ödeme yapılıyor. 2023 Ekim-Kasım-Aralık döneminin ödemesi ise en geç gelecek hafta yapılacak. Ödenecek miktarın ise tüm zamanların en yüksek...
'Yap-İşlet-Devret' modeliyle köprü ve otoyolların işletmecilerine üç ayda bir ödeme yapılıyor. 2023 Ekim-Kasım-Aralık döneminin ödemesi ise en geç gelecek hafta yapılacak. Ödenecek miktarın ise tüm zamanların en yüksek taksiti olacağı tahmin ediliyor.

Yavuz Sultan, Osmangazi, 1915 Çanakkale köprüleri ile İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara, Malkara-Çanakkale, Ankara-Niğde, Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolları 'Yap-İşlet-Devret' yöntemiyle inşa edildi. Devlet işletmeci şirketlere euro veya dolar üzerinden araç geçiş garantisi veriyor. Geçmesi hedeflenen kadar araç geçmezse devlet kendi bütçesinden ödemeyi işletmeci şirkete veriyor.

YİD modeli kapsamında, işletmeci şirketlere üç ayda bir ödeme gerçekleştiriliyor. HallkTV'deki yazısında, 2023 Ekim-Kasım-Aralık dönemine dair yılın son çeyrek ödemesinin en geç önümüzdeki hafta gerçekleştirileceğini belirten Olcak Aydilek, "3 aylık dönem için 17 milyar TL’yi aşkın garanti ödenecek. 2023 yılı için ödenen garanti tutarı, 60-65 milyar TL aralığına ulaşacak" dedi.

Olcay Aydilek'in yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

Köprü ve otoyollara büyük ödeme

Ekonomi temelde üretim ve bölüşüm, tüketim ve tasarruftur. Sınırlı kaynakların, üretken ve istihdam yaratacak alanlar gözetilerek, doğru ve öncelikleri bilimsel olarak belirlenmiş alanlara yöneltilmesidir. Yatırımların, ince elenip sık dokunarak, günün gereksinimleri ve gelecek perspektifiyle yapılmasıdır.

Bu ölçütler ışığında uzun bir süredir tartışma konusu olan yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle inşa edilen köprü ve otoyollara bakalım.

Yavuz Sultan, Osmangazi, 1915 Çanakkale köprüleri ile İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara, Malkara-Çanakkale, Ankara-Niğde, Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolları YİD yöntemiyle inşa edildi. Devlet, bu projelere dolar ya da euro üzerinden araç geçiş garantisi verdi.

Bu projelerde araç geçişleri, her yıl garanti sınırının altında kalıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyolların yapımını ve işletmesini üstlenen firmalara üç ayda bir milyarlarca lira garanti ödüyor.

2023’ün ekim-kasım-aralık dönemini kapsayan yılın son çeyreğine ilişkin garanti ödemesi de en geç gelecek hafta yapılacak. Tutar, büyük ölçüde netleşti. Bugüne dek üç ayda bir yapılan ödemelerin üstüne çıkacak.

3 aylık dönem için 17 milyar TL’yi aşkın garanti ödenecek. 2023 yılı için ödenen garanti tutarı, 60-65 milyar TL aralığına ulaşacak.

Sorumuzu yineleyelim: Yoksulluk normal mi? Küçük bir azınlığın bedeli kitlesel yoksulluktur. Kim, normal diyebilir ki…