Kredi kartı harcamaları bir yılda 98 milyardan 202 milyar liraya yükseldi

Kredi kartı harcamaları bir yılda 98 milyardan 202 milyar liraya yükseldi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, banka ve kredi kartlarına ait harcama tutarlarını değerlendirdi. Vatandaşın, hayatını idame ettirebilmesi için kredi kartlarının imdadına yetiştiğine değindi. Cumhuriyet Halk Partisi...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, banka ve kredi kartlarına ait harcama tutarlarını değerlendirdi. Vatandaşın, hayatını idame ettirebilmesi için kredi kartlarının imdadına yetiştiğine değindi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, banka kartı ve kredi kartıyla yapılan harcama tutarlarının geçen yıla göre 2 kattan fazla arttığını ve bu harcamalara bakıldığında temel ihtiyaçların öncelikte olduğunu belirtti. Gürer, “Vatandaşlar yaşamlarını kredi kartlarıyla sürdürmeye çalışıyor. 2024 yılının 12-19 Ocak haftası sadece yemek, market ve çeşitli gıda ürünleri için kredi ve banka kartından 64 milyar 862 milyon TL harcama yapmışlar. Bu harcamaların en temel ihtiyaçların başında gelen gıda için yapılan harcamalar olması dikkat çekicidir” dedi.

Bir yılda kredi kartı harcamaları 98 milyardan 202 milyara yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Gürer, “2024 yılının 12-19 Ocak haftasında toplam kredi ve banka kartı harcamalarının tutarı 202 milyar 579 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının aynı dönemine baktığımızda bu rakam 98 milyar 128 milyon seviyesindedir. Yani kredi kartı harcamalarında bir yılda katlayan bir artış gerçekleşmiştir. AKP iktidarı ekonomik krizin faturasını işçinin, emekçinin, memurun ve emeklinin maaşlarına yaptığı sınırlı artışlarla vatandaşın sırtına yüklemiştir. Emekli, memur ve işçilere yapılan artışlar ceplerine girmeden, yüksek enflasyon nedeniyle eriyip gitmiştir. Vatandaş da çareyi kredi kartına yüklenmekte ve sürekli bankalara borçlanarak, bu borçların faizlerini ödeyerek yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.” dedi.

Banka takipte, dosya icrada

Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı alacak tutarının ise 5-12 Ocak tarihleri arasında 193 milyar 201 milyon lira iken, 12-19 Ocak tarihlerinde 194 milyar 215 milyon liraya ulaştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların icra takibine aldığı alacak tutarı 1 hafta içerisinde 1 milyar lirayı geçmiş durumda. Geçim sıkıntısında olan vatandaş ister istemez kredilere ve kredi kartlarına yükleniyor. Ödeyemediği için icra takibi ile baş başa kalıyor. Nitekim 1 Ocak’tan 26 Ocak tarihine kadar icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 20 bin dosya artarak 696 bin 420’ye ulaşmıştır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Borcunu ödeyemediği için icralık duruma düşen vatandaşların sayısı her geçen gün artmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşta nakit olmadığı için kredi kartına ve markete mecbur

Kredi ve banka kartı harcamalarında uzak ara en çok market ve alışveriş merkezi harcamalarının ilk sırada bulunduğunu belirten Ö. Fethi Gürer, “Bu yılın 12-19 Ocak haftasında 37 milyar 718 milyon market harcaması yapılmış. 2023 yılının aynı döneminde 18 milyar 464 milyon iken bir yılda 19 milyar artış yaşanmış. İkinci sırada yine çeşitli gıda ürünleri için 14 milyar 973 milyon TL harcama yapıldığı görülüyor. Ayrıca yemek harcamaları için de 12 milyar 59 milyon TL kredi kartından kullanılmış. Bu üç kalem temel gıda harcamasını oluşturmakta ve 64 milyar 862 milyona TL’ye denk gelmektedir. Bu üç kalemde yapılan harcamalar, toplam kredi kartı harcamalarının %32’sine tekabül etmektedir. Vatandaşın nakit parası olmadığı için fiyatlar artsa da kartlı alışverişe yönelmektedir. Kredi kartından alışveriş yapma mecburiyetinde olduğu için marketlerden daha yüksek fiyatlara da olsa ürün almayı göze almaktadır” dedi.

Kart harcamalarında ilk sırada market harcamaları var

Vatandaşlar tarafından 12-19 Ocak tarihleri arasında yapılan kart harcamalarına bakıldığında ilk sırayı 37 milyar 718 milyon TL ile market ve alışveriş merkezi harcamaları ve sırasıyla çeşitli gıda ürünleri 14 milyar 974 milyon TL, giyim 14 milyar 612 milyon TL, elektronik eşya 14 milyar 612 milyon TL, hizmet sektörü 12 milyar 851 milyon TL,  benzin ve akaryakıt 12 milyar 59 milyon TL, yemek 12 milyar 171 milyon TL, sigorta 9 milyar 348 milyon TL, sağlık 8 milyar 884 milyon TL ve araç servis-yedek parça 12 milyar 59 milyon TL şeklinde gerçekleştiği görülmektedir.